Primrose

Η Primula τρώγεται

Τα  φρέσκα φύλλα της Primula, που πολύ του μοιάζουν του μαρουλιού εδώ που τα λέμε, είναι βρώσιμα και μπορούν να γίνουν σαλάτα, ενώ τα άνθη της χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας.

Το όμορφο αυτό λουλούδι πήρε το όνομα του από την λατινική λέξη Primo γιατί είναι το πρώτο λουλούδι που ανθίζει, πριν ακόμη έρθει η Άνοιξη, ενώ για τον ίδιο λόγο στα αγγλικά ονομάζεται Primrose (πρώτο ρόδο).

Συναντάται και άγριο στην ελληνική ύπαιθρο με ονομασίες όπως “Δρακάκι” , “Παναγίτσα” ή “Πασχαλούδα” και  έχει συνδεθεί με πολλές δοξασίες και δεισιδαιμονίες του τόπου μας και όχι μόνο.

Στην Ιρλανδία θεωρούνταν το λουλούδι των νεράιδων και σε διάφορα μέρη της Ευρώπης πιστεύονταν, μεταξύ άλλων, οτι προστάτευε απο τις μάγισσες, έφερνε τύχη και συμβόλιζε την πρώτη αγάπη.

Στο μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ερωτικών φίλτρων, ενώ ανήκει στα φαρμακευτικά βότανα με ηρεμιστικές, αποχρεμπτικές, αντισπασμωδικές και καλλωπιστικές ιδιότητες.

Είναι χειμωνιάτικο λουλούδι, ανθίζει από το Δεκέμβριο έως το Μάιο και τα  χρώματα της ποικίλουν απο άσπρο, κόκκινο, μώβ και κίτρινο, μέχρι ροζ και πορτοκαλί ενώ υπάρχουν και πολλές υπέροχες δίχρωμες ποικιλίες.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, απο την Άνοιξη ως το φθινόπωρο και αγαπάει τα όξινα εδάφη, τη δροσιά και την υγρασία για αυτό και είναι προτιμότερο να φυτεύεται σε ημισκιερά μέρη χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.