Η μάχη του Alamo

posted in: Λόγω της ημέρας | 0

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1836 , άρχισε η δεκατριήμερη πολιορκία του θρυλικού Alamo. Λόγω της ημέρας λοιπόν θα σας γράψω για την μάχη του Alamo.

Το Μεξικό κέρδισε την ανεξαρτησία του απο τους Ισπανούς το 1821 . Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του, επιτράπηκε  η εγκατάσταση Αμερικανών εποίκων στη βόρεια Μεξικανική επαρχία του Τέξας, με  σκοπό των εκτοπισμό των Ινδιάνων και με μόνη προϋπόθεση για την ιδιοκτησία της γης, το καθολικό θρήσκευμα.

Το 1830 το Μεξικό απαγόρευσε  την μετανάστευση ξένων, που είχαν αρχίσει να έχουν διεκδικήσεις, στο Τέξας και κινούνταν προς την κατεύθυνση της  απομάκρυνσης τους.Το 1835 ένοπλοι Τεξανοί, έποικοι εξεγέρθηκαν, απαιτώντας την ανεξαρτητοποίηση του Τέξας και την διατήρηση των δικαιωμάτων τους στην περιοχή, όπως όριζε το προγενέστερο φιλελεύθερο Μεξικανικό σύνταγμα του 1824.

Η κυβέρνηση του Μεξικό υπό τον έλεγχο του στρατηγού Antonio Lopez de Santa Anna, απάντησε στέλνοντας στρατιωτική  δύναμη 1.200 στρατιωτών. Μέχρι τον Οκτώβριο ο διοικητής του Μεξικανικού στρατεύματος De C’os, είχε καταφέρει να καταλάβει την πόλη του San Antonio, τετρακόσια  περίπου μέτρα από την οποία βρίσκεται  το οχυρό του  Άλαμο, και να την θέσει υπό Μεξικανικό καθεστώς.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1835, διακόσιοι εθελοντές Τεξανοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση και μετά από τέσσερεις μέρες κλεφτοπόλεμου, ανακατέλαβαν το Σαν Αντόνιο. Οι Μεξικανοί εντελώς ασυνήθιστοι σε τέτοιες τακτικές πολέμου, έχασαν  πάνω από 200 άνδρες ενώ οι Τεξανοί περίπου 20.

Η  ήττα εξόργισε τον Santa Anna ο οποίος επικεφαλής 8.000 ανδρών  ξεκίνησε να συντρίψει την εξέγερση και να κηρύξει το  Τέξας επαρχία του Μεξικό, σ’ ένα πόλεμο που, όπως διεμήνυε στους στρατηγούς του, δεν θα συλλαμβάνονταν αιχμάλωτοι. Οι προέλαση μέσα από τις παγωμένες ερήμους του Βόρειου Μεξικού στην καρδιά του χειμώνα στοίχισε εκατοντάδες ζωές ανθρώπων και ζώων.

Εντωμεταξύ με την ανακατάληψη του San Antonio και την επιστροφή των εθελοντών στα κτήματα τους, η φρουρά του Alamo έφτασε να αποτελείται  από 80 μόνο άνδρες και αρχικά  υπήρχε πρόθεση του Αμερικανικού στρατού, να καταστρέψει το οχυρό . Η μετακίνηση όμως 24 κανονιών χωρίς υποζύγια ήταν αδύνατη.

Έτσι προκειμένου να μην γίνει, μια τέτοια δύναμη πυρός, δώρο στους Μεξικανούς  ο  συνταγματάρχης Jim Bowie ανέλαβε τη διοίκηση και ενίσχυση του οχυρού, του Alamo, αναμένοντας την επίθεση του Μεξικό. Στις 2 Φεβρουαρίου, ο αντισυνταγματάρχης William Travis έφτασε στο Alamo με έναν μικρό λόχο ιππικού και αργότερα ο David Crockett  με 14 εθελοντές από το Tennessee, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υπερασπιστών του Alamo σε περίπου 150.

Ο Travis  άρχισε να στέλνει γράμμα μετά το γράμμα κάνοντας έκκληση για πυρομαχικά, προμήθειες και άνδρες, ενώ στην ιστορία έχει μείνει η συγκινητική επιστολή του, της  24ης Φεβρουαρίου προς τους πολίτες του Τέξας και όλους τους Αμερικανούς, με την οποία δήλωνε ότι δεν θα παραδοθεί, ούτε θα υποχωρήσει. Νίκη ή Θάνατος.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1836 ο Santa Anna κατέλαβε το Σαν Αντόνιο και ζήτησε την παράδοση του Alamo. Οι Τεξανοί απάντησαν με ομοβροντίες κανονιών, και υπό τους ήχους, κατά τις πηγές, του βιολιού του David Crockett, η πολιορκία ξεκίνησε.

Ο Santa Anna διέταξε τους άνδρες του να βάλλουν κατά των οχυρώσεων νύχτα και μέρα με σκοπό να εξαντλήσει τους πολιορκούμενους. Η κούραση όμως κατέβαλε και τους δικούς του άνδρες.  Μέσα στο θόρυβο της μάχης αγγελιοφόροι κατάφεραν να ξεφύγουν από το Alamo .

Στις 2 Μαρτίου , μέσα από τις γραμμές των Μεξικανών , κατάφερε να φτάσει στο Alamo η τελευταία ομάδα ανεφοδιασμού από το Gonzales, την μόνη πόλη που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του Travis για βοήθεια.  Ο συνολικός αριθμός των υπερασπιστών του  Alamo ήταν τώρα περίπου 180 άτομα.

Το βράδυ της 5ης Μαρτίου, ο Santa Anna εξαπέλυσε την  τελική μαζική του επίθεση. Τρείς χιλιάδες  άνδρες επιτέθηκαν στα τείχη του Alamo, φωνάζοντας “Viva Santa Anna”. Τα κανόνια του οχυρού άνοιξαν πυρ  και το πρώτο κύμα της επίθεσης αποκρούστηκε όπως και το δεύτερο. Οι πολυάριθμοι επιτιθέμενοι  όμως συνέχισαν να πλησιάζουν και σύντομα είχαν προσεγγίσει τα τείχη του φρουρίου.

Με τα κανόνια  άχρηστα πλέον, οι πολιορκούμενοι  μετακινηθήκαν προς τα εσωτερικό, για να αποκρούσουν την επίθεση με τον ελαφρύ οπλισμό. Ο συνταγματάρχης Travis σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Οι Μεξικανοί άρχισαν να αναρριχώνται στα τείχη και η μάχη τώρα διεξάγονταν σώμα με σώμα, με τυφέκια, πιστόλια, μαχαίρια, φτυάρια και  γροθιές.

Τα Μεξικανικά στρατεύματα παραβίασαν την βόρεια πύλη και  εισέβαλαν στα τείχη. Οι Τεξανοί προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα κύματα  των επιτιθέμενων αλλά η μάχη ήταν άνιση. Ακολούθησε σφαγή. Εξοντώθηκαν όλοι οι διασωθέντες ακόμη και οι τραυματίες στο νοσηλευτήριο του οχυρού, ένας εκ’ των οποίων ήταν και συνταγματάρχης Bowie.

Οι τελευταίοι επιζώντες ανάμεσα τους και ο David Crockett οχυρώθηκαν στην Εκκλησία του οχυρού που ήταν το μοναδικό κτίριο που είχε μείνει ακέραιο. Δεν τους  δόθηκε καμία ευκαιρία να παραδοθούν. Ο Συνταγματάρχης Morales διέταξε όλα τα κανόνια να τοποθετηθούν στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας και να ανοίξουν πυρ.

Ότι απέμεινε από τα κανόνια το αποτελείωσαν οι ορδές του πεζικού. Ένας από τα τελευταίους επιζώντες επιχείρησε να ανατινάξει τα αποθέματα πυρίτιδας του οχυρού, αλλά σκοτώθηκε πριν καταφέρει να φτάσει  στην αποθήκη των πυρομαχικών. Η μάχη του Alamo είχε τελειώσει.

Μετά από δεκατρείς ημέρες πολιορκίας όλοι οι Τεξανοί υπερασπιστές του, γύρω στα 180 άτομα,  ήταν νεκροί. Οι απώλειες του Santa Anna ήταν σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς από 400 έως 600  άνδρες ενώ πηγές αναφέρουν και αριθμούς όπως 1600 άτομα.  Προφητικό πάντως ήταν το σχόλιο ενός από τους αξιωματικούς του, «άλλη μια τέτοια νίκη θα μας καταστρέψει».

Έξι εβδομάδες μετά,  ο Santa Anna έζησε το Βατερλώ του στο San Jacinto . Η πολυήμερη πολιορκία του Alamo εξασφάλισε στον Στρατηγό Sam Houston τον χρόνο που απαιτήθηκε για να συγκεντρώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις, που τελικά πέτυχαν  την ανεξαρτησία του Τέξας.

Πηγές:

Lee Paul, Wild West, Φεβρουάριος 1996

Χείλων, Ιστορικά, Οκτώβριος 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.