Dallas Buyers Club

posted in: Μου άρεσε | 0

Προς μεγάλη μου έκπληξη μου άρεσε παρόλο που τα δράματα και δη αυτά που  βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, δεν είναι το φόρτε μου..

Πρόκειται για την ταινία “Dallas Buyers Club” που ξεκίνησε να προβάλλεται στις αίθουσες στις 13 Φεβρουαρίου. Ένας βλαχοαμερικάνος  αλητήριος τύπος, στο Dallas του 1986, ανακαλύπτει ότι νοσεί από τον υιό του Aids, λίγα μόλις χρόνια μετά την εμφάνιση της ασθένειας, σε μια εποχή τραγικής άγνοιας και τεράστιας προκατάληψης.

Όχι δεν είναι το sequel του “Φιλαδέλφεια”. Το aids, η ομοφυλοφοβία, ο θάνατος, είναι θέματα που πραγματεύεται η ταινία. Όπως και η αξία της ανθρώπινης ζωής και το  κατεστημένο των φαρμακοβιομηχανιών και της αγοράς της υγείας.

Όλα αυτά όμως παρουσιάζονται με χιούμορ και κυνισμό και με ένα ρυθμό ζωηρό, χωρίς περιττές συναισθηματικές εξάρσεις και με έναν πρωταγωνιστή αντιήρωα, που δεν καθαγιάζεται επειδή αρρώστησε και είδε τον κόσμο με άλλα μάτια, αλλά που κατά βάση, απλά προσπαθεί να επιβιώσει.

Ενδιαφέρον σενάριο, αξιόλογη σκηνοθεσία και  απίστευτες ερμηνείες από τους δυο πρωταγωνιστές του έργου, που έχασαν από 15 κιλά ο καθένας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σεναρίου.

Η ταινία διεκδικεί 6 από τα φετινά Όσκαρ  στις κατηγορίες  καλύτερης ταινίας, Α΄ ανδρικού ρόλου, Β΄ ανδρικού ρόλου, πρωτότυπου σεναρίου, μοντάζ και μακιγιάζ και έχει ήδη κερδίσει 41 βραβεία 2 εκ των οποίων οι  Χρυσές Σφαίρες Α΄ και Β΄ανδρικού ρόλου.

Αν τη δείτε δεν  πρόκειται να κλάψετε τα λεφτά του εισιτηρίου και  τώρα που το σκέφτομαι δεν πρόκειται να  κλάψετε γενικότερα.

Σκηνοθεσία: Jean-Marc Vallée

Σενάριο: Craig Borten, Melisa Wallack

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Jared Leto , Jennifer Garner

Υ.Γ.

D.O.A είναι η συντομογραφία του dead on arrival που σημαίνει νεκρός κατά την άφιξη στο νοσοκομείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.