Χρώματα και ψυχολογία

posted in: Ήξερες ότι.. | 32

Χρώματα και ψυχολογία 1

Οι προτιμήσεις μας σχετικά με τα Χρώματα σίγουρα καθορίζονται από τις εμπειρίες και το πολιτιστικό μας υπόβαθρο. Ωστόσο έρευνες αποδεικνύουν ότι τα Χρώματα επηρεάζουν τις ψυχολογικές μας λειτουργίες, τα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας.  Η επιστήμη που ερευνά τα Χρώματα ως παράγοντες που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας  ονομάζεται Ψυχολογία των χρωμάτων.

Παρόλο που έχει δεχθεί ισχυρή αμφισβήτηση και χωρίς να αναιρεί το γεγονός ότι τα προσωπικά βιώματα η ανατροφή και η κουλτούρα επηρεάζουν τις αντιδράσεις μας  ως προς τα χρώματα, η Ψυχολογία των χρωμάτων παράγει τεκμηριωμένα συμπεράσματα που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στη Διακόσμηση, το Design και το Marketing.

Δείτε λοιπόν κάποια αμφιλεγόμενα μεν, ενδιαφέροντα δε δεδομένα που αφορούν στην Ψυχολογία των χρωμάτων.

Χρώματα και ψυχολογία 2Κίτρινο

Το πιο ορατό χρώμα και το πιο κουραστικό για τα μάτια. Τραβά την προσοχή, ενεργοποιεί την μνήμη και προάγει την συγκέντρωση. Είναι χαρούμενο, αισιόδοξο αλλά και ενοχλητικό και ενοχοποιημένο ότι μπορεί να προκαλέσει αψιμαχίες και κλάμα στα βρέφη. Ενισχύει το μεταβολισμό και είναι τέλειο για πινακίδες, καρτελάκια τιμών και για τους τοίχους της τραπεζαρίας σας αλλά όχι για βρεφικά δωμάτια.

Πράσινο

Το πιο δημοφιλές χρώμα στη διακόσμηση και το πιο ξεκούραστο για τα μάτια. Μπορεί να βελτιώσει την όραση και την αναγνωστική ικανότητα, είναι δροσερό και αναζωογονητικό αλλά και συνδεδεμένο με αρνητικές έννοιες όπως η ζήλια και η ασθένεια. Ανακουφίζει, ηρεμεί και καταπολεμά την κατάθλιψη. Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και είναι τέλειο για τους τοίχους της βιβλιοθήκης σας και του καθιστικού σας.

Μπλέ

Εξίσου αγαπητό σε άνδρες και γυναίκες και ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα. Προωθεί τη δημιουργικότητα και δημιουργεί αίσθηση υπευθυνότητας και αξιοπιστίας αλλά ταυτόχρονα είναι κρύο και μελαγχολικό. Δημιουργεί ηρεμία, αίσθηση χαλάρωσης και καταστέλλει την όρεξη. Είναι τέλειο για μια εμφάνιση σε συνέντευξη  και για τους τοίχους της κρεβατοκάμαρας ή του γραφείου σας.

Μώβ

Το αρχαιότερο από όλα τα συνθετικά χρώματα (πορφύρα)  και αυτό που συναντάται σπανιότερα στη φύση. Αντιπροσωπεύει την Υψηλότητα  και τον πλούτο, είναι εκλεπτυσμένο και δημιουργεί καλή διάθεση αλλά μπορεί να δείχνει τεχνητό και ψεύτικο. Είναι εκκεντρικό, βοηθά στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία, χαρίζει μια αίσθηση άνεσης και γαλήνης και είναι τέλειο για τους τοίχους της κρεβατοκάμαρας.

Ροζ

Το πιο θηλυκό  από όλα τα χρώματα. Είναι ζεστό και λαμπερό, μειώνει την επιθετικότητα, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες αλλά προκαλεί και λιγούρα για γλυκά. Είναι ρομαντικό, ενθαρρύνει τη φιλία, προσφέρει αυτοπεποίθηση, ενισχύει την ενέργεια και έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί τα παιδιά. Είναι τέλειο για τους τοίχους ενός βρεφικού ή παιδικού δωματίου.

Κόκκινο

Το πιο έντονο  και σχετιζόμενο με τις προσωπικές προτιμήσεις χρώμα. Είναι ευδιάκριτο, βοηθά στη συγκέντρωση και την προσοχή στη λεπτομέρεια αλλά είναι και επιθετικό και προκαλεί αναβλητικότητα, ενώ ενοχοποιείται για κακή απόδοση στις εξετάσεις. Είναι ακραίο, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, δημιουργεί αναστάτωση και ενεργοποιεί την όρεξη. Είναι τέλειο για τους τοίχους ενός εστιατορίου ή της κουζίνας σας.

Μαύρο

Το πιο δυσοίωνο από όλα τα χρώματα αλλά και ένα από τα πιο αγαπημένα. Αντιπροσωπεύει την πλήρη απουσία χρώματος και συνδέεται με τον θάνατο και το πένθος. Είναι διαχρονικό, δυνατό, σας κάνει να φαίνεστε πιο λεπτοί άλλα και πιο τρομακτικοί και ίσως και κακοί. Απορροφά φως και θερμότητα, υποδεικνύει υποταγή, σηματοδοτεί εξουσία και είναι τέλειο για μια επίσημη ενδυμασία.

Άσπρο

Το πιο συμβολικό απο τα Χρώματα, άρρηκτα συνδεμένο με την έννοια του καλού. Αποπνέει αίσθηση ελευθερίας και μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος αλλά και ψυχρός και εχθρικός. Αντανακλά το φώς, είναι ουδέτερο, καθαρό, αγνό, προσφέρει πνευματική διαύγεια και βοηθά να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Είναι τέλειο για καλοκαιρινές εμφανίσεις και για τους τοίχους ενός διαδρόμου ή κάποιου μικρού δωματίου.

32 Responses

  1. spoon-stories

    Δεν ξέρω αλλά γελάω με το συσχετισμό ροζ και τη λιγούρα!Λες αυτό να φταίει που εμείς οι γυναίκες τρώμε τόσα γλυκά?
    Πολύ ενδιαφέρον άρυρο πάντως Σοφάκι!!
    Καλό απόγευμα!

    • Sofia

      Ναι τα ρόζ γλυκά όπως και αυτά που πουλιούνται σε ρόζ συσκευασία κάνουν λέει θραύση! Όποτε αν αποφασίσεις να ανοίξεις ζαχαροπλαστείο Λίλια πρέπει να είναι τίγκα στο ρόζ… Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο φιλιά και καλό απόγευμα!

  2. Eleana

    Εγώ πάλι σκέφτομαι πως πρέπει να βαψω το μισό σπίτι κίτρινο και το άλλο μισό μπλε!! Ο λόγος; αυτό με το μεταβολισμό και την όρεξη Χαχαχα για αυτό παχαινω.. Στο προηγούμενο σπίτι ένας τοίχος ηταν μωβ και δύο ροζ στην κρεβατοκάμαρα! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάντως και έχω πέσει μέσα σε κάποιες επιλογές απο αυτά που διαβάζω. Για το καφέ πού το έχω και μπόλικο?? Καλημέρα Σοφία μου;

    • Sofia

      Χαχαχά στο καφέ δεν έφτασε η χάρη μου Ελεάνα. Μώβ και ρόζ για κρεβατοκάμαρα είναι super αρκεί να μην ξυπνάς τη νύχτα και ΄ψάχνεις να φάς γλυκό… Καλημερούδια και απο μένα!

  3. zina

    το πορτοκαλι μου ξεχασες που το λατρευω κιολας!!!!! να ξαναγραφει παρακαλω! χαχαχαχαχ

    Σοφακι τελειο το ποστακι! στη κουζινα μονο εχω κιτρινο…κατι θα ηξερα! αλλα για το πρασινο και τις αρρωστιες, δεν του το χα!

    καλο απογευμα

    • Sofia

      Όντως το πορτοκαλί έιναι μεγάλη παράλειψη ζήνα! Μου φαίνεται θα υπάρξει δεύτερο μέρος στο άρθρο. Φιλιά πολλά κι ευχαριστώ για το σχόλιο!

  4. Maria Pirgianaki

    Αγαπώ όλα τα χρωματα,γιατί καθένα έχει το συμβολισμό του .Σ’ενα μεγαλο σπίτι θα έπαιζα με πολλους χρωματισμούς αλλα σε πολύ απαλούς τόνους…στο δικο μου θα προτιμούσα το λευκό… πού είναι ουδέτερο και έχει όλες αυτές τις θετικές ιδιότητες Σοφία μου…την καλησπέρα μου!

    • Sofia

      Το λευκό είναι σίγουρα το χρώμα σου Μαράκι! Αν κρίνω απο τις φωτογραφίες που μας δείχνεις πρέπει να το αγαπάς πολύ. Καλημέρα! Φιλιά πολλά!

  5. alekacraftaholic

    Στο κίτρινο με βλέπω γιατί τελευταία κάτι ελλείψεις μνήμης τις έχω.Φιλιά!

    • Sofia

      Α καλά εγώ είμαι για να βουτάω σε κουβά με κίτρινη μπογιά Αλέκα μου! Φιλιά πολλά! Καλημέρα!

  6. Dimitra Decorasylum

    Χμμμμ έτσι εξηγούνται πολλά αφού λατρεύω εξίσου και το μαύρο και το λευκό!!
    Σοβαρά τώρα, εξού και τα κίτρινα ταξί αλλά και τα πράσινα καπέλα των επιτραπέζιων φωτιστικών στις βιβλιοθήκες 😉
    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Σοφία. Πολλές καλημέρες :))

    • Sofia

      Αυτό με το πράσινο και το διάβασμα με εντυπωσίασε και μένα! Σκέφτομαι να πατεντάρω γυαλιά με πράσινους φακούς για ξεκούραστο διάβασμα.. δε θα χε μεγάλο σουξέ?

  7. Eleftheria Bogioglou

    Πράσινο για το άγχος θα διαλέξω εγώ! Πάντως στο σπίτι μας αν και είναι βαμμένοι στα χρώματα της βανίλιας οι τοίχοι, μπορείς να πεις ότι υπάρχουν γενικα χρώματα στη διακόσμηση.

    • Sofia

      Βανίλια και πράσινο μεντί είναι τα χρώματα που προτιμώ και εγώ για τους τοίχους Ελευθερία. Ξεκούραστα και ουδέτερα και επιτρέπουν να παίζεις με χρωματιστές πινελιές που μπορούν κατά καιρούς να αλλάζουν. Καλό Σαββατοκύριακο!

  8. G & M

    Σαν το λευκό δεν υπάρχει Σοφία…!
    Ότι και αν πάθει… γρήγορα επιδιορθώνεται!!!
    Καλό σου βράδυ και αύριο με Υγεία!

  9. Christina Makri

    Εμένα που μου αρέσουν όλα ανάλογα την διάθεση και την περίσταση, να το κοιτάξω; Χρήζει ιατρικής έρευνας; 😛 Τέλεια ανάρτηση γιατί πολύ λίγα από τα παραπάνω γνώριζα. Καλή εβδομάδα Σοφάκι 🙂

    • Sofia

      Όχι Χριστινάκι μου απλά είσαι χαρούμενος άνθρωπος και αγαπάς τα χρώματα! Σ ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

  10. Christina

    Αυτά για το μπλε μ’ άρεσαν γιατί σκέφτομαι μπλε για το υπνοδωμάτιο. Γενικά θα πάρω πολύ σοβαρά αυτή την ανάρτηση!!!!! Καλό μεσημέρι!!!!

    • Sofia

      Θα χαρώ πολύ να φανεί χρήσιμη Χριστίνα! Καλή βδομάδα!

  11. Iris mama goes vintage

    Εγώ Σοφία μετάνιωσα που έβαψα το σαλόνι μου και τη κουζίνα (είναι μαζί) κίτρινο και πρασινο… έντονα και τα δύο, τα βλέπω κάθε μέρα και τα μισώ.. πως μου ήρθε κι το έκανα τότε δεν ξέρω… η μάλλον ξέρω ήμουν έγκυος τότε και σίγουρα οι ορμόνες με πείραξαν…Είμαι να σκάσω ….

    • Sofia

      Το βάψιμο αλλάζει βρε Ίρις! Μια απόφαση είναι! Και μόνη σου ακόμα μπορείς να το αλλάξεις! Να μη σκάς καθόλου ένα λάθος μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια ευχάριστη αλλαγή! Την καλημέρα μου!

  12. Christina Andromeda

    Βουρ για χρωματοθεραπεία λοιπόν. Κι αν είμαστε σε δίαιτα μακριά από το ροζ και φουλ σε όλα κίτρινο! Τέλεια!

    • Sofia

      Έτσι έτσι κι έγω στα κίτρινα Χριστίνα αλλά μάταια…

  13. Vasso D

    Υπέροχη ανάρτηση Σοφάκι!
    Το ροζ μου δημιούργησε μία σύγχυση, αλλά αρχικά δεν έλαβα υπόψη και το γονιδιακό παράγοντα!!!Χαχα!!!
    Καλή εβδομάδα κούκλα!

    • Sofia

      Σ’ ευχαριστώ Βάσω μου! Καλή εβδομάδα!

  14. Θάλεια Τζέλλου

    Υπέροχη ανάρτηση Σοφία μου και συνέπεσε με τις συζητήσεις που κάνουμε με την κόρη μου να αλλάξουμε χρώμα σε κάποιους χώρους, οπότε θα μας βοηθήσει πολύ να αποφασίσουμε! Φιλάκια πολλά!

    • Sofia

      Χαίρομαι πολύ που θα σας φανεί χρήσιμη θάλεια μου! Φιλιά πολλά!

  15. Κατερίνα

    Τέλειο infographic Σοφία! Μικρή ήθελα να βάψω το δωμάτιο μου σε “περίεργα” χρώματα και ο σοφός μπογιατζής με έπεισε με έναν αντίστοιχο οδηγό σε μπλε από τη μεριά του κρεβατιού και κίτρινο στη μεριά του γραφείου! Πολύ cool αν και καθόλου girly το αγάπησα πολύ!

    • Sofia

      Μελετημένος ο μάστορας μπράβο του! Σ ευχαριστώ Κατερίνα!

  16. littledeco

    Ωραίο το άρθρο σου, πάντα μπορείς να βρεις τρόπους και να συνδυάσεις τις αποχρώσεις που σου αρέσουν για να έχεις και το κατάλληλο αποτέλεσμα. Βοηθάει ο οδηγός που μα ςπαρουσιάζεις για να έχει μια σωστή γραμμή, φιλιά πολλά !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.