Holi1

Tο φεστιβάλ των χρωμάτων

posted in: Μου άρεσε | 2

Το Holi γνωστό και ως φεστιβάλ των χρωμάτων, είναι μια αρχαία Ινδουιστική γιορτή, η οποία  χάρη στις  ταξιδιωτικές εκπομπές, πολύ άρεσε σε μένα  και όχι μόνο και πλέον εκτός από την Ινδία, και το Νεπάλ πραγματοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου, ανεξάρτητα απο την ύπαρξη  ινδουιστικού στοιχείου, ακόμη  και σε Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Δρέσδη και το Παρίσι.

Κατά την παράδοση, την παραμονή της γιορτής ανάβονται μεγάλες φωτιές και το επόμενο πρωί με το διδόμενο έναυσμα, οι εορτάζοντες επιδίδονται, σε έναν απίστευτο «χρωματοπόλεμο», εκτοξεύοντας χρωματιστή σκόνη και χρωματισμένο νερό ο ένας στον άλλο, για να γιορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης.

Colours

Οι χρωστικές που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται, φτιάχνονται από τούρμερικ, σαφράν, σανδαλόξυλο και άλλες φυσικές ύλες, αλλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και συνθετικά χρώματα. Το δύσκολο μέρος έρχεται μετά όταν οι συμμετέχοντες πρέπει να πλυθούν και να καθαριστούν για να επισκεφθούν σπίτια συγγενών τους.

Εκεί, οι οικείοι ζητούν συγχώρεση ο ένας από τον άλλο, γιατί το Holi είναι επίσης μια γιορτή για την αγάπη και τα νέα ξεκινήματα, αν και κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, αυτοί από τους οποίους θα έπρεπε να ζητήσουν συγχώρεση, είναι τα συνεργεία καθαριότητας.

Η γιορτή έχει κινητή ημερομηνία σύμφωνα πάντα με το Ινδουιστικό ημερολόγιο και πραγματοποιείται συνήθως τον Μάρτιο και σπανιότερα τον Φεβρουάριο. Φέτος το Holi διοργανώνεται στις 17 Μαρτίου δηλαδή αύριο και όσοι πιστοί.. προλαβαίνετε και να προσέλθετε.

Πηγή:

holifestival.org

2 Responses

  1. Dimitra Decorasylum

    Μόλις τώρα είδα την ανάρτησή σου, οπότε μάλλον δεν το προλαβαίνω!!!
    Πάντως υπέροχα τα χρώματα της φωτογραφίας. Καλημέρα & καλή εβδομάδα Σοφία 🙂

    • Sofia

      Καλημέρα! Δεν πειράζει θα πάμε του χρόνου..:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.