Πλεκτό Πορτοφόλι Με Χάντρες Με Βελονάκι

posted in: DIY | 10

Πλεκτό Πορτοφόλι με Χάντρες, είναι το θέμα νέου Video  του Paraligo και αν έχετε τις βασικές γνώσεις πάνω στο Βελονάκι αυτό το Project θα σας ξετρελάνει. Προϋπόθεση λοιπόν είναι να γνωρίζετε και να μπορείτε να φτιάξετε Μαγικό Κυκλο (Magic Loop/Circle),  και Άριχτο Γαϊτανάκι. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε στο Video.

Για να φτιάξουμε αυτό το Πορτοφολάκι θα πλέξουμε κυκλικά, ξεκινώντας με μαγικό κύκλο και 8 άριχτα. Ο κύκλος θα πρέπει στη συνέχεια να αυξηθεί κατά 8 πόντους σε κάθε γύρο, μέχρι η περίμετρος του να αριθμεί 56 πόντους. Αυτός ο  δίσκος που θα περιλαμβάνει συνολικά  6 γύρους θα αποτελέσει τη βάση του πορτοφολιού.

Για να διατηρήσετε τον δίσκο σας  στρόγγυλο και να αποφύγετε να πάρει μια εξαγωνική μορφή, πρέπει να ξεκινάτε έναν γύρο με αύξηση, μόνο όταν ο προηγούμενος γύρος τελείωσε με αύξηση. Άυξηση είναι η τοποθέτηση 2 πόντων (στην προκειμένη 2 άριχτων) σε ένα πόντο.

Με την ίδια λογική μετά από κάθε γύρο που τελείωσε με ένα 1 άριχτο σε  ένα πόντο, ο επόμενος θα ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο. Έτσι θα αποφύγετε να στοιχηθούν οι αυξήσεις σας, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές γωνιές που μετατρέπουν τα κυκλικά πλεκτά σε πολύγωνα.

Από τον 7ο γύρο κι έπειτα θα σταματήσετε να αυξάνετε τον κύκλο και το πλεκτό θα συνεχίσει με ένα άριχτο γαϊτανάκι σε κάθε πόντο, για 20 συνεχείς γύρους.  Κάθε ένα από αυτά τα άριχτα της βάσης και των 20 γύρων της περιμέτρου, θα έχει ενσωματωμένη μια χάντρα στο πίσω μέρος του.  Ο 21ος γύρος θα αποτελείτε από  56 απλά άριχτα γαιτανάκια, χωρίς χάντρες.

Για να κατεβάσετε το αναλυτικό, δωρεάν εκτυπώσιμο σχέδιο κάντε κλικ εδώ.

Plekto Portofoli 1Υλικά και εργαλεία

– Καφέ Νήμα Κοτόν Περλέ (Βαμβακερό Μερσεριζέ νήμα για Βελονάκι) No 5

– Διάτρητο κούμπωμα για πορτοφόλι  8.5cm (Διάμετρος)

– Καφέ Γυάλινες χάντρες ( 3mm)

– Βελονάκι για δαντέλα 1.6mm

– Λεπτό σύρμα για κοσμήματα (28gauge)

– Βελόνα για κέντημα

– Ψαλίδι

Για να ενσωματώσετε μια χάντρα σε έναν πόντο (στην προκειμένη σε ένα άριχτο) γλιστρήστε την κοντά στο βελονάκι σας, πάρτε κλωστή, περάστε την, πάρτε πάλι κλωστή και περάστε από τις δύο θηλιές. Η χάντρα θα κλειδώσει στο πίσω μέρος του πόντου. Στο τέλος του project θα γυρίσουμε το πλεκτό μέσα έξω και οι χάντρες θα έρθουν στην εξωτερική πλευρά του πορτοφολιού.

Όλες οι χάντρες πρέπει να περαστούν στην αρχή, πριν ξεκινήσει το πλέξιμο. Αν οι χάντρες δεν γλιστρούν εύκολα πάνω στο νήμα είναι σημαντικό να αφήνετε απόσταση 20-30cm κάθε 20 περίπου χάντρες, καθώς τις περνάτε. Αυτό θα σας διευκολύνει πολύ  στην πορεία.

Για αυτό το Πλεκτό Πορτοφόλι θα χρειαστείτε περίπου 1400 χάντρες, δηλαδή 3 περίπου μέτρα.  Αν και ακούγετε τρομακτικό, στο Video θα σας δείξω ένα τρίκ με το  οποίο θα τις περάσετε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα απ’ όσο νομίζετε.

Για να στερεώσετε το πορτοφολάκι σας πάνω στο κούμπωμα πρέπει να το τοποθετήσετε μέσα στην εγκοπή που έχει η κάθε πλευρά το πλαισίου. Στη συνέχεια θα το ράψετε με πισωβελονιά περνώντας το περίσσευμα της κλωστής του πλεκτού σε μια βελόνα κεντήματος.

Η βελόνα θα πρέπει να μπαίνει από την πίσω πλευρά, από το εσωτερικό δηλαδή του πλαισίου, πρώτα σε μια από τις τρύπες του πλαισίου και μετά στον κοντινότερο πόντο του τελευταίου γύρου. Η διάμετρος του πλεκτού έχει υπολογιστεί ώστε σε κάθε σύνδεσμο του πλαισίου να υπάρχουν από 3 περίσσιοι πόντοι (ώστε να ανοίγει εύκολα το πορτοφόλι).

Αυτούς τους έξι πόντους (3 από κάθε πλευρά) θα τους ράψετε χωρίς να τους στερεώσετε στο πλαίσιο, απλά για να περάσετε την κλωστή απέναντι.  Τέλος θα ασφαλίσετε την κλωστή μέσα στην εγκοπή του πλαισίου, ώστε να μην φαίνεται, και θα κόψετε το περίσσευμα.

Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε κάποιο γέμισμα στο πορτοφολάκι σας για να σταθεροποιήσει το σχήμα του. Και μ αυτό βάζω ένα τέλος στην  πολυλογία μου και σας αφήνω να δείτε το Video και να φτιάξετε ένα πανέμορφο Πλεκτό Πορτοφόλι.

10 Responses

 1. Κατερίνα Κωνσταντίνου

  Καλά συγνώμη με βελονάκι γίνεται αυτό; Έχω πάθει πλάκα! Ααα ρε γιαγιά να μην μου μάθαινες τουλάχιστον τα βασικά (αλλά που μυαλό τότε)! Χίλια μπράβο!

  • Sofia

   Χαίρομαι που σου άρεσε! Δεν είναι δύσκολο να μάθεις. Έχει ένα σωρό βιντεο για αρχάριους και αυτό το πορτοφολούδι χρειάζεται τελείως βασικές γνώσεις. Μπορείς Κατερινάκι είμαι σίγουρη!!

 2. Christina Makri

  Είναι τέλειο πραγματικά! Κι εγώ έχω zero γνώσεις από πλέξιμο οπότε μόνο να το θαυμάσω μπορώ!!!! Φιλάκια Σοφία μου 🙂

  • Sofia

   Ευχαριστώ πολύ Χριστινάκι μου! Φιλιά πολλά!

 3. Eleana Apst.

  Είναι πάρα πολύ όμορφο και μου κάνει πολύ vintage!!! Θαυμάζω όσους τα καταφέρνουν με τόσο δύσκολα κομμάτια!Κάποια στιγμή έκατσα να μάθω και το είχα πάρει ζεστά αλλά δε κράτησε πολύ η χαρά.. Μου έπεσαν πολλά τα γυρίσματα και τα παράτησα!! :))

  • Sofia

   Ευχαριστώ πολύ! Είναι λίγο της υπομονής το πλέξιμο είναι η αλήθεια. Αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Μπορείς Ελεάνα μου είμαι σίγουρη! Φιλούρες πολλές!

 4. spoonstories

  Το ζήλεψα πραγματικά. Είναι κάτι που θα κράταγα άνετα και έχει μια γοητεία του παλιού που αγαπώ. Μπράβο Σοφάκι!!!

  • Sofia

   Ευχαριστώ Λίλια μου! Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά πολλά!

 5. Θάλεια Τζέλλου

  Τι τέλειο που είναι Σοφία μου!! Εμένα είχε προσπαθήσει η γιαγιά μου να μου μάθει πλέξιμο αλλά που να έχω εγώ υπομονή. Τίποτα δεν έμαθα οπότε τώρα περιορίζομαι στο να το θαυμάζω! Χίλια μπράβο και πολλά πολλά φιλιά!!

  • Sofia

   Θάλεια μου πόσο χαίρομαι! Καλώς μας ήρθες και πάλι! Μου έλειψαν οι όμορφες αναρτήσεις σου. Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Φιλιά πολλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.