Χριστουγεννιάτικα Στολίδια Με Βελονάκι

posted in: DIY, Βελονάκι | 8

Χριστουγεννιάτικα Στολίδια Με Βελονάκι και χάντρες, πλέκει μετά μανίας το paraligo, για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα των γιορτών και στο υπέροχο δημιουργικό delirium που λίγο πολύ, όλους μας πιάνει αυτήν την εποχή του χρόνου.

Στο νέο αυτό Video Tutorial θα δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε μια πλεκτή κόκκινη μπαλίτσα με χάντρες, που χάρη στο μικρό σχετικά μέγεθος της, είναι  ιδανική για το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, αλλά και για Γιρλάντες, στεφάνια και πολλές άλλες χρήσεις στη Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση.

Για να φτιάξετε αυτά τα όμορφα Χριστουγεννιάτικα Στολίδια θα χρειαστεί να έχετε πολύ βασικές γνώσεις πάνω στο Βελονάκι, όπως να φτιάχνετε έναν Μαγικό Κυκλο (Magic Ring/Circle), και να πλέκετε ένα Άρριχτο Ποδαράκι και να προμηθευτείτε, λίγα  εύκολα να τα βρείτε υλικά.

Για να κατεβάσετε το αναλυτικό, δωρεάν εκτυπώσιμο σχέδιο κάντε κλικ εδώ.

Υλικά και εργαλεία

  • Κόκκινο Νήμα Κοτόν Περλέ (Βαμβακερό Μερσεριζέ νήμα για Βελονάκι) No 5
  • Διαφανείς Γυάλινες χάντρες ( 3mm)
  • Μπάλα από φελιζόλ 15cm (περίμετρος)
  • Βελονάκι για δαντέλα 1.5mm
  • Λεπτό σύρμα για κοσμήματα 9cm (28gauge)
  • Χοντρή Βελόνα
  • Ψαλίδι

Το πρώτο βήμα είναι να περάσετε τις χάντρες. Θα χρειαστείτε περίπου 635 κομμάτια, δηλαδή γύρω στα 150cm νήματος με περασμένες χάντρες.  Στο Video θα σας δείτε πως μπορείτε να τις  περάσετε εύκολα και γρήγορα,  με ένα κομματάκι σύρμα για κοσμήματα.  Για να διευκολυνθείτε αργότερα, αραιώστε τις αφήνοντας  απόσταση 20-30cm  ανά 20 περίπου χάντρες.

Ενσωματώνουμε  μια χάντρα σε ένα άρριχτο γαϊτανάκι, φέρνοντας την κοντά στη ενεργή θηλιά, παίρνοντας κλωστή, περνώντας την, παίρνοντας πάλι κλωστή και περνώντας την από τις δύο θηλιές στο βελονάκι. Οι χάντρες προσκολλώνται στο πίσω μέρος του πλεκτού.

Το πλεκτό θα εξελιχθεί κυκλικά, αρχίζοντας από έναν μαγικό κύκλο και 6 άρριχτα. Ο επίπεδος δίσκος που θα δημιουργηθεί θα αυξάνεται κατά 6 πόντους σε κάθε γύρο, μέχρι να φτάσει τους 42 πόντους σε περίμετρο. Κάθε ένας από τους πόντους ,συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μαγικού κύκλου και των μειώσεων, θα πλέκεται μαζί με μια χάντρα.

Για να παραμείνει ο  δίσκος σας  επίπεδος και στρόγγυλος, είναι σημαντικό να πλέκετε χαλαρά και να ξεκινάτε έναν γύρο με αύξηση (όταν τοποθετούμε 2 άρριχτα σε έναν πόντο), μόνο όταν ο προηγούμενος γύρος τελείωσε με αύξηση. Το ίδιο θα ισχύει στη συνέχεια και για τις μειώσεις.

Από τον 6ο γύρο και μετά οι αυξήσεις σταματούν και το πλέξιμο συνεχίζεται με ένα άριχτο σε κάθε πόντο, για 7 γύρους. Το πλεκτό μας θα πάρει σχήμα  φωλιάς και επι της ουσία θα πλέκουμε ανάποδα, δηλαδή από την εσωτερική πλευρά, πράγμα που θα γίνει πιο κατανοητό βλέποντας το video.

Όταν ολοκληρώσουμε τον 14 γύρο θα τοποθετήσουμε την μπάλα από φελιζόλ μέσα στο πλεκτό μας και θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις. Δηλαδή στο σημείο που θα απαιτείτε μείωση, θα παραλείπουμε έναν πόντο και θα πλέκουμε τον αμέσως επόμενο.

Από τον 15 γύρο και έπειτα πρέπει η περίμετρος να μειώνεται κατά 6 πόντους σε κάθε γύρο. Η ακριβώς αντίστροφή δηλαδή διαδικασία από αυτήν με την οποία ξεκινήσαμε. Ιδανικά το πλεκτό πρέπει να κλείσει στον 22 γύρο πλέκοντας τους τελευταίους 2 πόντους σε μια μείωση.

Από την εμπειρία μου πάντως, έχω να καταθέσω ότι συνήθως στον 21 γύρο πλέκουμε τις τελευταίες δυνατές μειώσεις, γιατί το πλεκτό έχει ήδη κλείσει και τεντώσει πάνω στην εσωτερική μπάλα και είναι πολύ δύσκολο και περιττό να επιμείνουμε.

Τελειώνουμε τη μπάλα μας δημιουργώντας μια θηλιά για να μπορούμε να την κρεμάσουμε στο δέντρο. Επέλεξα να αφήσω το νήμα της θηλιάς άπλεκτο  αν εσείς όμως θέλετε, μπορείτε να πλέξετε την θηλιά σας σε αλυσίδα.

Αυτά τα ολίγα από μένα και σας αφήνω να δείτε το Video και να φτιάξετε υπέροχα Χριστουγεννιάτικα Στολίδια Με Βελονάκι.

8 Responses

  1. zina

    δεν ξερω βελονακι!!!!! ναι, το ομολογω! και ντρεπομαι οφειλω να πω… οποτε παω να δω τη κατασκευη!

    • Sofia

      Κι εγώ δεν ξέρω να φτιάνω τα υπέροχα κοσμήματα σου Ζίνα μου! Άσε που αν ποτέ θελήσεις θα είναι θέμα ημερών για τα άξια χεράκια σου! Φιλιά πολλά!

  2. Κατερίνα Κωνσταντίνου

    Πολύ χαίρομαι που έρχονται τα Χριστούγεννα και σε βλέπουμε πάλι εδώ! Όσο για το βελονάκι σου πραγματικά πανέμορφο το σχέδιο κ αρκετά πρωτότυπη η μπάλα!

    • Sofia

      Γειά σου Κατερινάκι μου με την καλό σου το λόγο! Σ’ ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ χαίρομαι που δεν ξεχνάτε να ανοίγετε την πόρτα του Paraligo. Καλές γιορτές να χουμε! Φιλιά πολλά!

  3. Eleana Apst

    Εντάξει με εντυπωσιάζεις!! Το έχεις τρελά με το πλέξιμο και μάλιστα σε διάφορα πράγματα. Μερικές φορές μετανιώνω που δεν έκατσα να μάθω αλλά με μπέρδευαν τα σχέδια. Πολύ όμορφο το στολίδι και το χρώμα νήματος που βλέπω στη φωτογραφία καταπληκτικό! Καλές δημιουργίες!! 😉

    • Sofia

      Μπορείς να μάθεις όποτε θελήσεις Ελεάνα. Δεν είναι δύσκολο. Αναπαυτικό κάθισμα, καλό καφέ και λίγη υπομονή για την αρχή χρειάζεται. Μετά γίνεται εθισμός. Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Φιλούρες πολλές!

  4. Maria Pirgianaki

    Βλέπω αλλαγές στο blog σου Σοφία μου,και σου εύχομαι να έχεις επιτυχίες στην πορεία σου.Είναι υπέροχο και πολύ ωραίο.όσο για την μπάλλα σου είναι απίθανη μοναδική καταπληκτική Μπράβο σου και πολλά φιλάκια!

    • Sofia

      Ευχαριστώ Μαράκι μου! Χαίρομαι που σου άρεσε. Φιλιά πολλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.