Τσάντα με βελονάκι | Πλέξη Λοξή Χάντρα

posted in: DIY, Βελονάκι | 5

Τσάντα με Βελονάκι τύπου Clutch, κατάλληλη για βραδινή έξοδο, για μια εμφάνιση σε κάποιο γάμο ή και για ξέφρενο clubbing γιατί όχι, μαθαίνουμε να φτιάχνουμε στο νέο Video του Paraligo, το οποίο έχει Ελληνικούς Υπότιτλους και μεταφρασμένη στα Ελληνικά περιγραφή, μην πτοείστε απο την χρήση της Αγγλικής στή μόστρα.

Μεγάλη τρέλα οι Πλεκτές Τσάντες με Βελονάκι, άπειρα τα σχέδια, τα χρώματα, τα είδη που μπορείς να φτιάξεις, και σιγά που το paraligo θα έμενε έξω από αυτό το δημιουργικό παραλήρημα.

Τσάντες με Βελονάκι by paraligo.com λοιπόν και θα ξεκινήσουμε με ένα φάκελο σε εκρού χρώμα, με κούμπωμα πορτοφολιού σε Bronze Vintage ύφος και ανάλογη αλυσιδίτσα για τον ώμο.

Για αυτό το project θέλησα να χρησιμοποιήσω μια πλέξη αρκετά φανταχτερή να το πω, αλλά και εύκολη και πυκνή ώστε η Τσάντα που θα δημιουργηθεί,  να μην χρειάζεται ενίσχυση για να στέκεται και να μην απαιτεί και φόδρα. Της τεμπέλας δηλαδή.

Μετά από αρκετό ψάξιμο στο διαδίκτυο και δοκιμές και μπόλικο πονοκέφαλο, κατέληξα να εμπνευστώ μια δική μου πλέξη, τρομάρα μου, ή τουλάχιστον μια πλέξη που μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει κάπου αλλού.

Την πλέξη αυτή την ονόμασα Λοξή Χάντρα, όχι γιατί είναι για λοξούς ανθρώπους σαν εμένα, αλλά γιατί μοιάζει πάρα πολύ με την πλέξη Χάντρα (Bead Stitch), με κάποιες όμως διαφοροποιήσεις που της δίνουν μια διαγώνια φορά και την κάνουν ποιο πυκνή.

Η πλέξη Λοξή Χάντρα ολοκληρώνεται σε δύο σειρές. Ξεκινάτε με μια αλυσίδα πολλαπλάσια του δύο σύν ένα. Στη συνέχεια πλέκετε μια βάση από άρριχτα γαϊτανάκια ως το τέλος της αλυσίδας. Κάνετε τρείς νέες αλυσίδες και γυρίζετε το πλεκτό σας.

Πλέκετε ένα ποδαράκι (double crochet) στον μεθεπόμενο πόντο και κατόπιν παίρνετε κλώστη και βουτάτε το βελονάκι σας στον προηγούμενο πόντo, αυτόν μετά τις τρείς αλυσίδες. Παίρνετε πάλι κλώστη και βουτάτε πάλι στον ίδιο πόντο και επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές.

Τώρα πρέπει στο βελονάκι σας να  υπάρχουν 7 θηλιές παίρνετε και πάλι κλωστή και περνάτε όλες τις θηλιές μαζί. Παραλείπετε τον επόμενο πόντο και στον μεθεπόμενο πλέκετε ένα νέο ποδάκι. Παίρνετε κλωστή και βουτάτε το βελονάκι στον προηγούμενο πόντο που παραλείψατε.

Παίρνετε πάλι κλώστη και βουτάτε στον ίδιο πόντο και επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές. Παίρνετε κλωστή ξανά και περνάτε και από τις 7 θηλιές που υπάρχουν στο βελονάκι σας. Συνεχίζετε ως το τέλος της σειράς.

Ο προτελευταίος πόντος της σειράς πρέπει να είναι κενός και ο τελευταίος ένα απλό ποδαράκι. Κάνετε μια αλυσίδα και γυρίζετε το πλεκτό σας. Πλέκετε ένα άρριχτο γαϊτανάκι σε κάθε πόντο ως το τέλος της σειράς.

Το τελευταίο άρριχτο θα πατήσει στην Τρίτη αλυσίδα που είχατε πλέξει στην αρχή της  προηγούμενης σειράς  και αυτό θα επαναλαμβάνεται σε κάθε σειρά με άρριχτα.

Έχοντας ολοκληρώσει το τελευταίο άρριχτο πλέκετε 3 αλυσίδες και γυρίζετε το πλεκτό σας. Επαναλαμβάνετε ότι κάνατε στην δεύτερη σειρά. Και αυτή είναι η πλέξη Λοξή Χάντρα.

Για να εκτυπώσετε το δωρεάν εκτυπώσιμο σχέδιο κάντε κλίκ εδώ:

Φτάνει το  μπλά μπλά και πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε αυτό το βραδινό τσαντάκι.

Υλικά και Εργαλεία:

  • Εκρού νήμα για τσάντες Πολυπροπυλενίου (Νήμα Μακραμέ) 3mm, (2 Κούκλες 100g 140mt)
  • Ραφτό Μεταλλικό κούμπωμα τύπου πορτοφόλι με γωνίες Διαστάσεων : 225mm x 75mm
  • Μεταλλική Αλυσιδίτσα για τον ώμο 120cm
  • Βελονάκι νούμερο 3 / 6.5mm
  • Μπετονιά
  • Βελόνα που να περνάει από τις τρύπες του κουμπώματος
  • Βελόνα κατάλληλη για νήμα 3mm
  • Πλαστικές παραμάνες για μαρκάρισμα
  • Ψαλίδι

Tips:

  • Η τσάντα αυτή πλέχτηκε σκόπιμα αρκετά σφιχτά για το λόγο ότι θέλησα να αποφύγω την χρήση ενίσχυσης και φόδρας. Αν προτιμάτε ένα λιγότερο σφιχτό αποτέλεσμα θα πρέπει να μειώσετε τον αριθμό από τις αρχικές αλυσίδες κατά 3 και για απόλυτη ασφάλεια καλύτερα να φτιάξετε ένα δείγμα.
  • Για να ενώσω τις δύο πλευρές τις τσάντες χρησιμοποίησα τη μέθοδο με τα βουβά γαϊτανάκια. Μπορείτε αν θέλετε να ενώσετε τις δύο πλευρές ράβοντας τις με μπετονιά και κρυφή βελονιά.

Βουτήξτε λοιπόν βελόνες και κλωστές δείτε το Video που διαθέτει Ελληνικούς Υπότιτλους και μετάφραση της περιγραφής και δημιουργήστε τη δική σας βραδινή Τσάντα με Βελονάκι.

5 Responses

  1. Cristina

    Great job Sofia! Τι ωραία και πρωτότυπη πλέξη…!!
    Είναι τόσο αναλυτικές οι οδηγίες που το κάνουν πραγματικά να φαινεται παιχνίδι!
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Σε ευχαριστω πολύ!

    • Sofia

      Χριστινάκι μου γλυκό! Πάντα με τον καλό το λόγο! Θα το φτιάξεις τέλειο είμαι σίγουρη και θα χαρώ πολύ να δω φωτογραφία όταν τελειώσει. Εγώ σ’ ευχαριστώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.