Ζυμαρικά diy: Χειροποίητα νιόκι

Τα νιόκι είναι Ιταλικά Ζυμαρικά με πολύ ιδιαίτερη γεύση, φτιαγμένα συνήθως από πατάτα και αλεύρι. Τα Ζυμαρικά αυτά μπορεί κανείς να τα βρεί κυρίως στα ψυγεία των καταστημάτων,  φρέσκα ή κατεψυγμένα αλλά  διατίθενται και αποξηραμένα.

Για καλή μας τύχη, εμένα που είμαι εθισμένη στα νιόκι και εσάς  που, για να διαβάζετε αυτό το post, είστε προφανώς ομοιοπαθούντες, τα Ζυμαρικά αυτά  μπορούν να παρασκευαστούν πανεύκολα και στο σπίτι.

Παρακολουθήστε το video και δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε Χειροποίητα νιόκι, που σας προτείνω να συνοδεύσετε με μια απλή σάλτσα ντομάτας!

Υλικά

Ζυμαρικά diy 2Για τα Νιόκι

(4 Μερίδες)

  • 900gr  πατάτες
  • 250 -300gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για τη Σάλτσα
  • 1 νεροπότηρο χυμό τομάτας
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Ρίγανη
Για το γαρνίρισμα
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι
  • Φρέσκο βασιλικό ή ρόκα

Εκτέλεση

Πλύντε καλά τις πατάτες  βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με τη φλούδα, σκεπάστε τις με νερό  και αφήστε τις να βράσουν για  35-40 λεπτά. Ξεπλύντε τις με κρύο νερό ξεφλουδίστε τις, πολτοποιήστε τις όσο είναι ζεστές και αφήστε τις να κρυώσουν.

Σε ένα μπωλ αναμείξτε τις λιωμένες πατάτες, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό, ελαφρά χτυπημένο. Προσθέστε το αλεύρι τμηματικά  μέχρι να έχετε ένα συμπαγές αλλά μαλακό ζυμάρι. Μην παραδουλέψετε το ζυμάρι και μην το αφήνετε να περιμένει πολύ ώρα.

Χωρίστε τη ζύμη σε 6-8 μέρη και πλάστε το καθένα από αυτά σε ένα χοντρό κορδόνι πάχους 3-4 cm. Κόψτε κάθε κορδόνι σε κομμάτια μήκους 2 εκατοστών και πλάστε τα σε μπαλίτσες.

Τοποθετήστε κάθε μπαλίτσα πάνω σε ένα πιρούνι και πιέστε με τον δείκτη στο κέντρο της, ώστε να αποκτήσει μια λακουβίτσα. Διπλώστε ελαφρά τη μπαλίτσα στη μέση για να την ξεκολλήσετε από το πιρούνι. Επαναλάβετε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Ετοιμάστε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το λάδι το σκόρδο και το χυμό ντομάτας και φέρτε τα σε βρασμό. Αφαιρέστε το σκόρδο μετά από λίγα λεπτά, προσθέστε το αλάτι και αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Λίγο πριν την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέστε λίγη ρίγανη.

Ρίξτε τα νιόκι ( χωρισμένα σε μικρές ομάδες ) σε αλατισμένο νερό που βράζει και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια (συνήθως μετά από 3 λεπτά) αποσύρετε τα με τρυπητή κουτάλα. Περιχύστε τα με λίγο λάδι ή βούτυρο γαρνίρετε με τη σάλτσα και το τυρί και σερβίρετε τα αμέσως!

 

 

18 Responses

  1. Eleftheria Bogioglou

    δεν έχω φάει νιοκι, ούτε ήξερα ότι ήταν με πατάτα. Λίγο περίπλοκο για μένα που δεν έχω υπομονή στην κουζίνα, αλλά το χειροποίητο έχει άλλη νοστιμιά. Και η φωτογραφία με έχει κάνει να θέλω να μπω να το φάω, θα προσπαθήσω να το φτιάξω.

    • Sofia

      Αν σου αρέσουν τα πιροσκί με πατάτα θα σου αρέσουν και τα νιόκι Ελευθερία! Δεν είναι δύσκολα με εξαίρεση το πιρούνιασμα που μπορείς και να τα παραλείψεις αφού έχει καθαρά αισθητικό ρόλο. Θέλουν μόνο δυνατό αλεύρι (για ψωμί ή τσουρέκι). Σ’ ευχαριστώ πολύ που παινεύεις τη φωτογραφία μου! Αν αποφασίσεις να τα δοκιμάσεις καλή επιτυχία!

    • Sofia

      Εγώ ευχαριστώ για τον καλό σας το λόγο! Την καλημέρα μου!

  2. joanna - Find a way by jwp

    Είναι από τις συνταγές που θέλω να δοκιμάσω να κάνω κάποια στιγμή, αλλά φοβάμαι τη μαγειρική μου “δεινότητα” ☺ … χαχαχα !!! Από τη φώτο πάντως φαίνονται πεντανόστιμα και την κρατάω υπ’οψιν για τα προσεχή ΣΚ !!! Καλό σου απόγευμα και πολλά φιλιά Σοφία μου!!!

    • Sofia

      Αφού η δική μου μαγειρική δεινότητα στάθηκε αρκετή θα τα καλύψει και η δική σου Ιωάννα! Είμαι σίγουρη 🙂 Σ’ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Φιλιά πολλά και καλή σου μέρα!

  3. spoon-stories

    Τέλειο βίντεο! Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι είναι σύντομο και ευχάριστο! Θέλω και άλλα τέτοια βιντεάκια στο μέλλον!!Πολλά φιλιά κούκλα και ευχαριστούμε!!

    • Sofia

      Ευχαριστώ Λίλια! Προσπαθώ να τα βελτιώνω. Θα ακολουθήσουν κι άλλα ελπίζω καλύτερα!

  4. Christina Makri

    Ενώ τα έχω φάει δεν είχα μπει ποτέ στον κόπο να τα φτιάξω… το βίντεο κατατοπιστικότατο! Μπράβο βρε Σοφάκι και για την συνταγή και για την παρουσίαση!

    • Sofia

      Ευχαριστώ πολύ Χριστινάκι! Να τα φτιάξεις είναι πανεύκολα!

  5. Vasso D

    Λατρεύουμε νιόκι, αλλά να πω την αμαρτία μου πάντα στηριζόμουν στις πλάτες της μαμάς στο συγκεκριμένο πιάτο!
    Με προκαλείς να εκτελέσω το βιντεάκι!
    Πολλά φιλιά

    • Sofia

      Να το φτιάξεις Βάσω μου και να μας πεις εντυπώσεις. Φιλιά πολλά και σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο!

  6. Κατερίνα

    Λατρεύω τα νιόκι! Αγοράζω συχνά τα φρέσκα και τα τρώω με πέστο!
    Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα με αυτή τη συνταγή!
    Χίλια ευχαριστώ Σοφία μου! Και το βίντεο κατατοπιστικότατο!

    • Sofia

      Και γω τα τρώω σαν τρελή Κατερινάκι! Εγώ σ’ ευχαριστώ και περιμένω feedback!

  7. Θάλεια Τζέλλου

    Δεν έχω φάει ποτέ μου νιόκι, φαίνονται όμως τόσο δελεαστικά στη φωτογραφία που θα προσπαθήσω να τα φτιάξω. Ευχαριστούμε Σοφία μου για το βίντεο και τη συνταγή!!! Πολλά φιλιά!

    • Sofia

      Είναι πολύ νόστιμα Θάλεια να τα δοκιμάσεις και να μου πεις σχόλια! Εγώ σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.