Μπουρμά Κανταΐφι

Bourma Kantaif

H Λεύτω τις Απόκριες φτιάχνει Κανταΐφι απ’ τα χρόνια. Μα κουρού θα ναι, μα εκμέκ θα ναι, τρείς στις τέσσερεις φορές, Κανταΐφι, κερνάει τέτοια εποχή. Γιατί η Λεύτω έχει ζήσει και στην Πόλη, στα νιάτα της κι όσο να πεις ένα μικρό κουσούρι της έμεινε. Φέτος έφτιαξε Μπουρμά Κανταΐφι, και ούτε που δυσκολεύτηκε καθόλου και έγινε κι όνειρο. Και ορίστε το πως:

Για τα ρολά χρειάστηκε

  • 500 γρ. Κανταΐφι
  • 250γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο λιωμένο
  • 2 ασπράδια αυγών μεγάλα
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • 300 γρ. φυστίκια Αιγίνης ψίχα, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. αμύγδαλα περλέ ψιλοκομμένα
  • 10 ml ανθόνερο

Για το σιρόπι χρειάστηκε

  • 400 ml νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό ενός λεμονιού


Πως το εκτέλεσε (με την καλή την έννοια)

Έφτιαξε πρώτα το Σιρόπι.

Έβαλε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για 15 λεπτά. Πρόσθεσε το λεμόνι και κατέβασε την κατσαρόλα από το μάτι. Το άφησε να κρυώσει τελείως.

Ετοίμασε τη γέμιση

Χτύπησε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη και το ανθόνερο και πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ομογενοποιημένο μείγμα.

Έφτιαξε τα ρολά

Χώρισε το Κανταΐφι σε 5 ίσα μέρη. Έκοψε 1 κομμάτι λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού ( 24 Χ 40cm) περίπου. Έξασε και άπλωσε το 1/5 από το Κανταΐφι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας. Το ράντισε με λιωμένο βούτυρο. Έστρωσε το 1/5 της γέμισης σε ευθεία γραμμή, στην βάση του παραλληλογράμμου που είχε σχηματίσει το κανταίφι. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, το τύλιξε σε σφιχτό ρολό. Τύλιγε και σε κάθε στροφή τραβούσε το χαρτί για να μην τυλιχτεί κι αυτό μέσα στο ρολό και μας το κεράσει κι αυτό της Τυρινής. Έβαλε το ρολό σε βουτυρωμένο ταψί . Επανέλαβε άλλες 4 φορές.

Έψησε τα ρολά.

Προθέρμανε το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170. Έβαλε το ταψί  στην δεύτερη (από πάνω) θέση και έψησε για δέκα λεπτά με κλειστή την πάνω αντίσταση. Γύρισε τις αντιστάσεις στο πάνω και κάτω και συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Σιρόπιασε

Έβγαλε τα ρολά από το φούρνο και όπως ήταν καυτά τα περιέχυσε με το κρύο σιρόπι. Άφησε το σιρόπι να τραβήξει. Έκοψε το κάθε ρολό σε 6 ροδέλες και πασπάλισε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

Γειά στα χεράκια της και στα δικά σας που θα δοκιμάσετε να το φτιάξετε και πολύ θα το ευχαριστηθείτε πιστέψτε με!

4 Responses

  1. Dimitra Decorasylum

    Γεια στα χεράκια μας που θα κρατήσουν το πιατάκι και το πιρουνάκι για να το φάνε! Καλημέρα Σοφία 🙂

  2. sofia

    αμαν βρε κ ειναι μεσημερι…….μου τρεχουν τα σαλια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.