Table_renewal

Funky τραπέζι DIY

posted in: DIY | 6

Το εμπριμέ τραπέζι της φωτογραφίας (αυτό που μοιάζει με το σεντόνι της θεία σας της Καλλιόπης)  κάποτε υπήρξε  ένα λευκό τραπέζι IKEA που βρήκα δίπλα στα σκουπίδια, σε άθλια κατάσταση και με το βοηθητικό του ράφι να έχει αφαιρεθεί. Το ράφι δεν μπόρεσα να το αντικαταστήσω αλλά νομίζω ότι το έκανα κυριολεκτικά καινούργιο . Η τεχνική που χρησιμοποίησα είναι κάτι μεταξύ Decoupage και ταπετσαρίας. Αν έχετε κάποιο γρατσουνισμένο και κακορίζικο παρόμοιο τραπέζι δοκιμάστε να το κάνετε.

Θα χρειαστείτε:

 • 1 πεντάμετρο ρολό χάρτινο ράνερ μιας χρήσης (θα τα βρείτε σε μεγάλα supermarket)
 • 1 κρυσταλιζέ κόλλα τύπου ατλακόλ (και ή ξυλόκολλα κάνει)
 • 1 διάφανο ακρυλικό βερνίκι σε σπρέι (από αυτά που στεγανοποιούμε πίνακες ζωγραφικής)
 • 1 πινέλο μεσαίου μεγέθους
 • 1 Ψαλίδι

Οδηγίες:

Για τα πόδια. Μετρήστε και Κόψτε 4 λωρίδες από το ράνερ.
Το πλάτος της λωρίδας  ίσο ακριβώς με το πάχος του ποδιού, ώστε οι άκρες του χαρτιού να εφάπτονται  χωρίς υπερκαλύπτονται. Το ύψος της λωρίδας  1 -2 cm μακρύτερο από του ποδιού για να διπλώσει  κάτω από το πέλμα. Γυρίστε το τραπέζι ανάποδα.

Απλώστε κόλλα με τσιγγουνιά  στην εξωτερική έδρα του ποδιού. Κεντράρετε το χαρτί και ακουμπήστε απαλά πάνω στο mdf. Βρέξτε το πινέλο με κόλλα  και πιέστε το χαρτί με απαλές μικρές κινήσεις, ώστε κολλήσει χωρίς να εγκλωβιστεί αέρας.

Κινηθείτε από πάνω προς τα κάτω και από τη μέση προς τις άκρες. Αυτό ισχύει για την πρώτη έδρα. Συνεχίστε τις επόμενες πάλι από πάνω προς τα κάτω αλλά σύμφωνα με τη φορά του χαρτιού ώστε οι πλευρές να συναντηθούν και  να ενώσουν στην εσωτερική πλευρά του ποδιού.

Κάντε τέσσερεις εγκοπές στο περίσσευμα του χαρτιού, πάνω στις τέσσερεις ακμές του ποδιού. Απλώστε κόλλα στο πέλμα του ποδιού διπλώστε το περίσσευμα πάνω στο πέλμα και πιέστε με το πινέλο ώστε να κολλήσει, με τον γνωστό τρόπο. Επαναλάβετε για τα υπόλοιπα τρία πόδια και αφήστε το τραπέζι αναποδογυρισμένο να στεγνώσει αρκετές ώρες.

Για την επιφάνεια του τραπεζιού. Επαναφέρετε το τραπέζι στην ορθή του θέση.
Μετρήστε και κόψτε το ράνερ σε τρείς λωρίδες που θα τοποθετηθούν κάθετα η μία δίπλα στην άλλη. Να έχουν το πλήρες πλάτος του ράνερ (40cm συνήθως) και μήκος ίσο με το βάθος του τραπεζιού συν το ύψος των δύο πλευρών του με 4cm περίσσευμα για να διπλώσει κάτω από το τραπέζι.

Απλώστε κόλλα στην επιφάνεια και στις πλευρές του τραπεζιού. Τοποθετήστε την πρώτη λωρίδα χαρτιού ξεκινώντας από την άκρη. Το πλάτος της λωρίδας πρέπει να καλύπτει και την μικρή πλευρά του τραπεζιού με 1-2cm περίσσευμα ώστε να διπλώσει από κάτω.

Βρέξτε το πινέλο με κόλλα και ξεκινήστε  να πιέζετε το χαρτί πάνω στο mdf από πάνω προς τα κάτω και από τη μέση προς τις άκρες. Αφήστε το πλαϊνά του τραπεζιού τελευταία και όταν ολοκληρωθεί κάντε τέσσερεις εγκοπές  στο χαρτί εκεί που τελειώνουν τα δυο πόδια. Απλώστε λίγη κόλλα κάτω από το τραπέζι διπλώστε τα περισσεύματα του χαρτιού  και πιέστε με το πινέλο ώστε να κολλήσουν.

Τοποθετήστε την δεύτερη λωρίδα στο κέντρο ώστε να εφάπτεται της προηγούμενης χωρίς να την υπερκαλύπτει. Βρέξτε το πινέλο με κόλλα και κινηθείτε από το σημείο που ενώνονται οι δύο λωρίδες προς της αντίθετη κατεύθυνση και από πάνω προς τα κάτω. Ολοκληρώστε με τα μεγάλες πλευρές του τραπεζιού διπλώνοντας το περίσσευμα του χαρτιού κάτω από το τραπέζι.

Τοποθετήστε την τελευταία λωρίδα στην άκρη του τραπεζιού καλύπτοντας και την τελευταία πλευρά του τραπεζιού όπως ακριβώς στην αρχή. Αφήστε το τραπέζι να στεγνώσει μια ολόκληρη μέρα.

Ψεκάστε όλο το τραπέζι με το ακρυλικό βερνίκι , από απόσταση 20cm περίπου ώστε να μην στάξει. Έτοιμο!

Tips:
Δοκιμάστε το σε κάποιο τραπέζι που δεν έχει σπασίματα ή βαθουλώματα γιατί το χαρτί δεν θα τα καλύψει.
Αν το τραπέζι σας δεν είναι άσπρο περάστε το με ένα λευκό primer, έστω και πρόχειρα γιατί τα χρώματα και τα σχέδια του ράνερ φαίνονται καλύτερα πάνω σε λευκό υπόβαθρο.
Μην απλώνεται την κόλλα πιο πέρα από το σημείο που δουλεύετε γιατί στεγνώνει σχετικά γρήγορα.
Αν δείτε φυσαλίδες αέρα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σας μην πανικοβληθείτε, γιατί θα εξαλειφθούν μόλις το χαρτί στεγνώσει.
Αν κάπως δεν σας βγει το μέτρημα μπορείτε να δημιουργήσετε μπαλώματα προσέχοντας πάντα να μην υπερκαλύπτεται το χαρτί εκτός αν είναι τελείως αναγκαίο.
Αν συμβεί κάποιο ολέθριο λάθος μπορείτε να αφαιρέσετε χαρτί και κόλλα εύκολα, με ένα ψεκαστήρα νερού και  σύρμα κουζίνας, εφ’ όσον δεν έχετε ήδη ψεκάσει με βερνίκι.
Το ακρυλικό βερνίκι παρέχει μια σχετική αδιαβροχοποίηση αλλά  καλό είναι να μην το λούζετε το τραπέζι σας.
Μην χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες για τόσο μεγάλη επιφάνεια και κάντε έναν κόπο να βρείτε ράνερ γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί από κάποιον μη πεπειραμένο στο Decoupage.
Αν δεν θέλετε τόσο funky αποτέλεσμα υπάρχουν υπέροχα μονόχρωμα ράνερ για κάθε γούστο.

6 Responses

 1. sofia

  αυτο σκεφτομαι να κανω και γω…….ναι για να του δωσω λιγο παραταση ζωης….καλως σε βρηκα

  • Sofia

   Καλή επιτυχία λοιπόν και καλώς βρεθήκαμε! 🙂

 2. Eleana A.

  Εδω είμαι εγώ… έχω 1 τραπεζακι ΙΚΕΑ μαύρο που άρχισε να χαλάει και όλο σκεφτόμουν να το φτιάξω ή να το πετάξω…αλλά δεν ήθελα να αγοράσω τώρα άλλο. Μετά την αναρτησή σου, μάλλον που θα το κρατήσω αλλά θα πάρει άλλη όψη!! Καλώς σε βρήκα Σοφία!

  • Sofia

   Καλώς βρεθήκαμε Ελεάνα! Καλή επιτυχία και θα χαρώ πολύ να δω το αποτέλεσμα! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.