Πλεκτή τσάντα Δαφνούλα

posted in: DIY, Βελονάκι | 0

Μια πολύ απλή τσάντα που πλέκεται με βελονάκι με μια ελαφρώς σύνθετη αλλά πανέμορφη πλέξη πρόκειται να ανακαλύψετε στο σημερινό Video. Την Πλεκτή τσάντα Δαφνούλα. Για όσου διερωτώνται για το όνομα, πρέπει να ομολογήσω ότι η Δαφνούλα αλλιώς γνωστή και ως Vinca είναι το μόνο λουλούδι με τέσσερα πέταλα, που μου ήρθε στο μυαλό.

Αν λοιπόν είστε από αυτές τις πλέκτριες και αυτούς τους πλέκτες που πάντα ψάχνατε να ανακαλύψετε μια καινούργια, διαφορετική πλέξη, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε με την πλέξη Δαφνούλα ( πείτε την και Βίνκα δεν θα μαλώσουμε). Είναι πανέμορφη, τρισδιάστατη πυκνή, και όπως προανάφερα μοιάζει με λουλούδι που έχει τέσσερα πέταλα. Θυμίζει αρκετά την πλέξη Γιασεμί (Jasmine stitch) είναι όμως πιο εύκολη και τρώει λιγότερο νήμα.

Η πλέξη Δαφνούλα πλέκεται κυκλικά σε γύρους που ενώνονται με αόρατη ένωση και το σχέδιο ολοκληρώνεται επι της ουσίας σε έναν γύρο.  Για αυτήν πλέξη χρειάζεται να ξεκινήσετε με ένα σύνολο πόντων που να είναι πολλαπλάσιο του τέσσερα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη βάση μπορείτε να πλέξετε μια οβάλ ή και μια παραλληλόγραμμη. Ακόμα και αν στο τέλος της  η περίμετρος της βάσης σας δεν αριθμεί σύνολο πόντων πολλαπλάσιο του 4, μπορείτε να αυτό να το διορθώσετε προσθέτοντας αυξήσεις στην δεύτερη σειρά του σχεδίου ( σειρά μόνο με τα ποδαράκια).

Το ίδιο ισχύει και για όσες και όσους από εσάς χρησιμοποιήσουν βάση που φέρει περισσότερες ή λιγότερες τρύπες από τον πάτο που χρησιμοποιώ στο Video. Προσθέτοντας μια αύξηση σε κάθε μια από της γωνίες της βάσης σας, προσθέτετε 4 επιπλέον πόντους στο σύνολο των πόντων του γύρου. Έτσι λοιπόν το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε πόσοι πόντοι σας λείπουν (ώστε να προκύπτει πολλαπλάσιο του 4) και να προσθέτετε ισόποσες αυξήσεις στον δεύτερο γύρο του σχεδίου (γύρος μόνο  με ποδαράκια).

Υλικά:Plekti tsanta Dafnoual In

  • 3 Κούκλες Μακό κορδέλα (100% βαμβάκι, 160m/250gr έκαστη)
  • Βελονάκι 3mm (ή ότι περνάει απο τις τρύπες της βάσης σας)
  • Βελονάκι 6mm -Διάτρητη βάση τσάντας (32cm Π x 12cm Β αλλά και μεγαλύτερη και μικρότερη)
  • Ένα ζευγάρι χερούλια
  • Φερμουάρ μήκους 35cm (ή ανάλογο με το μέγεθος της βάσης σας)
  • Βελόνα και κλωστή για ράψιμο – Καρφίτσες – Ψαλίδι

Συμβουλές

  • Θεωρητικά μπορείτε την πλέξη Δαφνούλα να την χρησιμοποιήσετε με κάθε νήμα. Η δική μου συμβουλή είναι να την πλέκετε μόνο με πλακέ ή χοντρά νήμα νήματα, όπως η μακό κορδέλα, το κουρελόνημα και κορδόνι μακραμέ των 5mm για να αναδειχθεί η ομορφιά της. Λεπτά κυλινδρικά νήματα όπως τo κλασικό πολυεστερικό macramé κατά την δική μου άποψη θα την αδικήσουν.
  • Η  πλέξη Δαφνούλα είναι από αυτές τις διακοσμητικές πλέξεις που πρέπει να πλέκονται σχετικά χαλαρά. Ειδικά οι πόντοι που σχηματίζουν τα πέταλα. Παρόλα αυτά οι αλυσίδες που ενώνουν τα πέταλα πρέπει να δουλεύονται αρκετά σφιχτά. Διαφορετικά όταν θα ξαναμπείτε σε αυτές για να πλέξετε τα πέταλα τις επόμενης σειράς θα χαλαρώσουν περισσότερο, και θα καταλήξετε με μια τρύπα στην καρδιά κάθε λουλουδιού.
  • Μετά τον 3ο γύρο στο πίσω μέρος απο μισό λουλούδι (δύο πέταλα) σχηματίζεται μια παράλληλη λωρίδα. Καλό είναι αυτήν να την πάρετε μαζί καθώς πλέκεται τα δύο ποδαράκι στο πίσω μέρος του λουλουδιού. Αν δεν το κάνετε δεν θα χαλάσει και ο κόσμος.

Με τούτα και με κείνα το κάλυψα νομίζω το θέμα, και ήρθε η ώρα να σας αποχαιρετήσω ώστε να μαζέψετε τα απαιτούμενα, να δείτε το video και να δημιουργήσετε την δική σας υπέροχη Πλεκτή τσάντα Δαφνούλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.