Πλεκτή Τσάντα Πλάτης με Βελονάκι

posted in: DIY, Βελονάκι | 2

Πλεκτή Τσάντα Πλάτης με Βελονάκι πλέκει το paraligo σε αυτό το video, και αν και νιώθω ότι επαναλαμβάνομαι είμαι σίγουρη ότι και αυτήν θα την λατρέψετε. Γιατί αυτή η Πλεκτή Τσάντα είναι  και εύκολη και  ιδιαίτερη στην εμφάνιση αλλά και πολυμορφική. Πολυμορφική γιατί απο backpack με δύο κινήσεις, μετατρέπεται σε τσάντα για τον ώμο.

Για να φτιάξω αυτήν την Πλεκτή Τσάντα Πλάτης χρησιμοποίησα μια πλέξη που για μία ακόμη φορά πήρα την πρωτοβουλία και να βαφτίσω. Όχι γιατί την ανακάλυψα, αλλά γιατί δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πραγματικό της όνομα. Αν κάποια κάποιος απο εσάς τυχαίνει να το γνωρίζει, θα σας παρακαλέσω να με μορφώσετε και εμένα.

Το όνομα αυτής Ανάποδο Μισό Ποδαράκι λοιπόν καθώς αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή από το αγαπημένο απλό μισό ποδαράκι. Η διαφορά αυτή εντοπίζεται μόνο στο ότι ξεκινώντας την πλέξη τοποθετούμε το βελονάκι κάτω/πίσω και όχι πάνω από το νήμα, για να το πιάσουμε και να τραβήξουμε θηλιά.

Αυτό μόνο στην αρχή. Όλα τα υπόλοιπα βήματα είναι ίδια με το κανονικό μισό ποδαράκι . Αφού δηλαδή πήραμε νήμα (ανάποδα) βουτάμε στον επόμενο πόντο, παίρνουμε νήμα κανονικά, το περνάμε, παίρνουμε πάλι νήμα κανονικά και περνάμε και τις τρείς θηλιές στο βελονάκι μας.

Για να πετύχω μια σχετικά αόρατη ένωση της τσάντας που πλέκεται κυκλικά χρησιμοποίησα πολλή μεγάλη φαντασία, αλήθεια σας στο λέω. Κατέληξα να συνδυάσω διάφορες τεχνικές και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω μια ακόμα πλέξη την οποία και αυτήν τη βάφτισα αυθαίρετα Ανάποδο άρριχτο.

Το ανάποδο άρριχτο χρησιμοποιείται μόνο στο πρώτο πόντο κάθε γύρου, από τον δεύτερο γύρο και ως το τέλος. Το κοινό που έχει το ανάποδο άρριχτο, με το ανάποδο μισό ποδαράκι είναι ότι και εδώ για το πρώτο ρίξιμο βάζουμε το βελονάκι πίσω/κάτω από το νήμα για να πιάσουμε και να τραβήξουμε θηλιά. Ενώ και εδώ όλα τα υπόλοιπα βήματα είναι όπως στο κλασικό άρριχτο.

Plekti Tsanta PlatisΑυτές οι μικρές διαφορές στις δύο πλέξεις παρόλο που ακούγονται αμελητέες δίνουν όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα επιφάνεια από στοιχισμένες, ευθείες κάθετες μπάρες που καθιστά αυτό το σχέδιο ιδανικό για χρήση με πλακέ νήματα. Όπως η μακό κορδέλα που θα δείτε να χρησιμοποιώ στο Video.

Υλικά & Εργαλεία:

  • 2 Κούκλες Μακό Κορδέλα Delfino 125m/250gr 60% Βαμβάκι 40% Πολυεστέρας
  • Στρόγγυλη βάση δερματίνης για πλεκτές τσάντες 21cm Διάμ. 44 τρύπες
  • 4 Ανοιγόμενοι κρίκοι 3.5cm διαμ.
  • 1 Ανοιγόμενο κρίκο 2.5cm διαμ.
  • Βελονάκια  3.5mm και  5.5mm
  • Μεταλλική Αλυσίδα 150cm (να περνάει άνετα το μικρό βελονάκι απ τους κρίκους)
  • 1 Φερμουάρ 30cm
  • Σακοβελόνα
  • Κλωστή και Βελόνα για ράψιμο
  • Καρφίτσες
  • Ψαλίδι

Tips:

  • Αυτό το σχέδιο δεν απαιτεί μονό ή ζυγό αριθμό πόντων και το μόνο που καθορίζει αυτό το νούμερο είναι ο πάτος που θα χρησιμοποιήσετε (διάμετρος αριθμός τρυπών).
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πάτο μικρότερης διαμέτρου, φροντίστε όμως να κάνετε τα απλά άρριχτα της πρώτης σειράς διπλά σε κάθε τρύπα για να μεγαλώσετε τη διάμετρο του πλεκτού.
  • Από το δεύτερο γύρο και μετά, κάθε γύρος ξεκινά με μια αλυσίδα και ένα ανάποδο άρριχτο, στον ίδιο πόντο όπου πριν, με βουβό γαϊτανάκι ενώσαμε την αρχή και τέλος του προηγούμενου γύρου. Φροντίστε να κάνετε τη θηλιά του άρριχτου μεγάλη ώστε αυτός ο πρώτος πόντος να γίνει όμοιος στο ύψος με τα ανάποδα μισά ποδαράκια που ακολουθούν.  Φροντίστε ωστόσο να μην μεγαλώνει μαζί και η αλυσίδα που προηγείται, διαφορετικά θα είναι ορατή και θα κάνει εμφανή την, μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες να επιτευχθεί, αόρατη ένωση του πλεκτού. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο τη θηλιά του άρριχτου, να την βγάζετε από το βελονάκι για να ξεστρίψει,  να την τραβάτε προς τα πάνω και να την ξαναπερνάτε στο βελονάκι, όσο ανορθόδοξο και αν ακούγεται.

Αυτά τα ολίγα, αυτό το πλεκτό θα το ευχαριστηθείτε να το ξέρετε για αυτό σας αφήνω να δείτε το video και να φτιάξετε τη δική σας υπέροχη και πανεύκολη Πλεκτή Τσάντα Πλάτης.

2 Responses

  1. alekacraftaholic

    Όλες οι τσάντες μία και μία…μπράβο, Σοφία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.