Πλεκτή τσάντα με μεταλλικό κούμπωμα

posted in: DIY, Βελονάκι | 0

Δοκιμάσατε ποτέ να φτιάξετε μια Πλεκτή τσάντα με μεταλλικό κούμπωμα? Αν όχι ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσετε γιατί οι πλεκτές τσάντες κλικ κλακ είναι μια από τις πιο δυνατές τάσεις της σεζόν στις τσάντες. Αν δεν ξέρετε πως αυτό το video είναι η ιδανική περίπτωση για το ανακαλύψετε. Γιατί στα 50 λεπτά του video θα δούμε πως γίνεται ένας οβάλ πάτος για τσάντα, το σώμα της τσάντας, χερούλι για τσάντα τύπου σπιράλ κορδόνι και θα δείτε φυσικά πως μπορείτε να ενσωματώσετε το μεταλλικό πλαίσιο πάνω στην τσάντα.

Αυτή η ζουμπουλούδικη Πλεκτή τσάντα κλικ κλακ πλέκεται κυκλικά σε σπιράλ με μια πλέξη που ονομάζεται ναυτικός κόμπος και μακό νήμα.  Η πλέξη ναυτικός κόμπος είναι μια από αυτές τις πλέξεις που δείχνουν καλύτερα όταν γίνονται με χοντρά νήματα όπως το μακό νήμα ή αλλιώς κουρελόνημα. Αν κάποια/ος από σας αναρωτηθεί αν μπορεί η ίδια τσάντα να γίνει με τη χρήση διαφορετικού νήματος, κάτι που με ρωτάτε πολλές φορές στα σχόλια η απάντηση είναι η εξής:

Μπορείτε μεν αλλά.. Καταρχήν η επιλογή ενός νήματος έχει πάντα να κάνει με την αρχιτεκτονική της τσάντας. Στις πλέκτες τσάντες με μεταλλικό κούμπωμα και ειδικά στις κυκλικές η χρήση ενίσχυσης είναι δύσκολη και κάποιες φορές απαγορευτική. Οπότε το ίδιο το πλεκτό θα πρέπει να είναι σφιχτό και να κρατάει το σχήμα του. Δεν  υπάρχει νήμα που να το πετυχαίνει αυτό καλύτερα από το κουρελόνημα.  Και αφού οι τσάντες με κλικ κλακ είναι εξορισμού μικρών διαστάσεων αφού τα κουμπώματα δεν ξεπερνούν τα 25cm, δεν τίθεται κανένα πρόβλημα και με το σχετικά αυξημένο βάρος αυτού του νήματος.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει από τη χρήση διαφορετικού νήματος  είναι το μέγεθος του τελικού αντικειμένου. Για παράδειγμα το κουρελόνημα είναι ένα χοντρό νήμα και ως εκ τούτου απαιτείται μικρός αριθμός αλυσίδων, πόντων και κατ’ επέκταση γύρων για να ολοκληρωθεί μια τσάντα. Ένα λεπτότερο νήμα θα απαιτούσε την αναθεώρηση ολόκληρου του σχεδίου της τσάντας απο τις αλυσίδες ως τους γύρους προκειμένου η τσάντα να έχει το ίδιο μέγεθος.

Οπότε αν δεν είστε τύπος της περιπέτειας και δεν αγαπάτε τους πειραματισμούς η προτροπή μου είναι να παραμείνετε πιστοί στα υλικά που σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε. Και μια που το ανέφερα πάμε να δούμε τα υλικά που θα χρειαστείτε για αυτήν την τσάντα.

Υλικά και εργαλεία

  • Μισό κουβάρι κουρελόνημα (σκληρό νήμα μακό) 400γρ/60μ περίπου
  • Βελονάκι 8mm – Βελονάκι 6mm
  • Βελονάκι 2.5mm
  • 1 ραφτό κυκλικό μεταλλικό κούμπωμα 16cm
  • 1 καρούλι δαντελόνημα νούμερο 3
  • 1Μεταλλική αλυσίδα για τον ώμο 110cm
  • 4 ποντοδείκτες 2 σε διαφορετικά χρώματα
  • 2 ανοιγόμενους κρίκους διαμέτρου 1cm
  • 1 Σακκοβελόνα
  • 1 κυρτή βελόνα που να περνάει απο τις τρύπες του κουμπώματος
  •  Ψαλίδι
Πλεκτή-τσάντα-με-μεταλλικό-κούμπωμα-οβάλ-πάτος
Διάγραμμα Οβάλ Βάσης
για πλεκτή τσάντα

Tips

  • Παρόλο που είναι λίγο βάρβαρο για τα χέρια προσπαθήστε να πλέξετε τη βάση σας σφιχτά. Ο πάτος της τσάντας είναι ουσιώδης για την κατασκευή της τσάντας. Μια συμπαγής βάση θα δώσει μια τσάντα με ωραίο σχήμα.
  • Αντιθέτως το σώμα αυτής της τσάντα θα πρέπει να δουλευτεί σχετικά χαλαρά ώστε να μπορέσει η πλέξη ναυτικός κόμπος να αναδείξει τα κάλλη της σε όλο τους το μεγαλείο.
  • Τα οβάλ σχήματα που πλέκονται με βελονάκι έχουν την τάση να στρίβουν όσο προσεκτικά και αν τα μεταχειριστείτε. Αν η βάση της τσάντας σας προκύψει ελαφρώς στριμμένη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σκεπάστε την με μια λεπτή πετσέτα και πατήστε της ένα καλό σιδέρωμα. Αυτό θα την βάλει στη θέση της κυριολεκτικά και μεταφορικά θα πω πάλι.

Και με τούτα και με κείνα ήρθε ή ώρα να σας αφήσω, να δείτε το video με την ησυχία σας να μαζέψετε όλα τα χρειαζούμενα και να φτιάξετε μια υπέροχη Πλεκτή τσάντα με μεταλλικό κούμπωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.