Τυφώνες ψαριών λέγονται οι υποθαλάσσιοι στρόβιλοι που σχηματίζονται όχι από κυκλωνικούς ανέμους, αλλά από ερωτοτροπούντα ψάρια, ναι καλά διαβάσατε, σε περιδίνηση.
Το μοναδικό αυτό φαινόμενο κατέγραψε ο Μεξικανός, καθηγητής πανεπιστημίου Θαλάσσιας Βιολογίας και φωτογράφος Octavio Aburto κατά τη διάρκεια των ερευνών του στο Εθνικό πάρκo “Cabo Pulmo”, στη Baja του Μεξικό.
Ο Aburto κατά τη διάρκεια μελετών της αναπαραγωγικής συμπεριφοράς του είδους bigeye trevally, ένα ψάρι που ανήκει στην οικογένεια του Τόνου, έγινε μάρτυρας και είχε την τύχη να αποθανατίσει ένα μοναδικό είδος «ιχθύο-φλέρτ».
Τεράστιες ομάδες ψαριών να κολυμπούν μαζί σε ένα τελετουργικό ζευγαρώματος, σχηματίζοντας έναν κινούμενο περιστρεφόμενο κυλινδρικό όγκο, που θα μπορούσε με ακρίβεια να περιγραφεί, μόνο ως τυφώνας ψαριών.
Ο λόγος για τον οποίο τα ψάρια μετακινούνται περιδινούμενα σε τέτοιους πυκνούς, εντυπωσιακούς, σχηματισμούς είναι κατά βάση η ασφάλεια αλλά και η αύξηση των πιθανοτήτων μιας επιτυχούς αναπαραγωγής.
Αν και μη καταστροφικοί, συγκρινόμενοι με τους καιρικούς, δεν παύουν και αυτού του είδους οι τυφώνες να αποτελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφεί, εξίσου συγκλονιστικό θέαμα, μια ακόμα επίδειξη της ακατανίκητης δύναμης της φύσης.
Dimitra Decorasylum
Απίστευτη φωτογραφία Σοφία!
Δεν το είχα ξανακούσει το φαινόμενο αλλά φαίνεται καταπληκτικό! Την καλησπέρα μου & καλή εβδομάδα 🙂
Sofia
Είναι όντως εντυπωσιακό! Καλημέρα και καλή εβδομάδα Δήμητρα!
Κατερίνα
Wow φοβερό φαινόμενο! Χαίρομαι που πήρα μια γεύση!!