Προϊόν υψηλής δημιουργικής τέχνης και τεχνικής, έτοιμο να αποκαλύψει όλα τα μυστικά που αφορούν στο άρωμα, τη γεύση και την καταγωγή του, το κρασί μπορεί να είναι η τέλεια παρέα ή τέλειο για παρέα και οπωσδήποτε ένα υπέροχο δώρο. Αυτός ο Βασικός οδηγός κρασιών φιλοδοξεί να σας μυήσει σε ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για το κρασί σε ένα πρώτο στάδιο.
Ένα μπουκάλι κρασί είναι αναμφίβολα το απόλυτο συνοδευτικό για κάθε περίσταση, από το δείπνο των Χριστουγέννων μέχρι κάποιο βράδυ μετά απο μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Σε κάθε περίσταση ευελπιστεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους και ο Βασικός οδηγός κρασιών του paraligo, που φτιάχτηκε με αρκετό κόπο για αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Ποικιλίες σταφυλιών
Υπάρχουν περισσότερες από 5.000 ποικιλίες σταφυλιών στον κόσμο προερχόμενες όλες από δύο πρωταρχικές οικογένειες. Την Vitis Vinifera, που συναντάται στην Ευρώπη και την Vitis Labrusca που καλλιεργείται στον Canada και τις ΗΠΑ. Υπάρχουν μονοποικιλιακά αλλά και πολυποικιλιακά κρασιά τα οποία δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα. Όταν μια ποικιλία χρησιμοποιείται ως κυρίαρχη το όνομα της δίνει την ονομασία της στο κρασί.
Ονομασίες κρασιών
Τα κρασιά παίρνουν την ονομασία τους από την ποικιλία τους (π.χ. Chardonnay) και ή των τόπο καλλιέργειας τους (π.χ. Νεμέα). Το ποσοστό σταφυλιών μια ποικιλίας, το οποίο ένα κρασί πρέπει να περιέχει προκειμένου να φέρει την ονομασία της, καθορίζεται από τη νομοθεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 85%. Τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κρασιά ονομάζονται από την περιοχή τους καθώς το έδαφος, η ηλιοφάνεια ή βροχόπτωση και άλλοι γεωγραφικοί παράγοντες μπορούν να διαφοροποιήσουν κρασιά της ίδιας ποικιλίας, από περιοχή σε περιοχή.
Βασικές κατηγορίες κρασιών
Τα κρασιά μπορούν χονδρικά να διαχωριστούν σε πέντε ομάδες. Τα Λευκά, τα Κόκκινα, τα Ροζέ, τα Αφρώδη που μπορεί να είναι λευκά, κόκκινα και ροζέ και τα Επιδόρπια κρασιά, τα χρώματα των οποίων ποικίλουν από ξανθά και σκούρα καφέ μέχρι σκούρα κόκκινα.
Λευκά κρασιά
Τα λευκά κρασιά παράγονται συνήθως από λευκά σταφύλια αλλά μπορούν να παραχθούν και από μαύρα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η φλούδα. Μπορούν να είναι ξηρά, ημίξηρα, γλυκά και ημίγλυκα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή λευκά κρασιά είναι τα Chardonnay, Pinot Grigio, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Riesling και Sauvignon Blanc. Σερβίρονται στους 7-10 °C και όσον αφορά στα ξηρά και τα ημίξηρα (τα γλυκά αναφέρονται στα επιδόρπια) συνοδεύουν πιάτα με τόνο, σολωμό, τηγανητά ψάρια, όστρακα, κοτόπουλο, ζυμαρικά, λιπαρές σάλτσες και ήπιες Ασιατικές γεύσεις.
Κόκκινα Κρασιά
Παράγονται από μαύρα σταφύλια και έχουν λευκή ή μπλέ απόχρωση. Μπορούν να είναι ξηρά, ημίξηρα, γλυκά και ημίγλυκα. Διαφέρουν από τα λευκά τόσο στο χρώμα όσο και στην περιεκτικότητα σε τανίνες. Κάποια από τα πιο δημοφιλή κόκκινα κρασιά είναι τα Beaujolais, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Μαντηλαριά, Chianti, Merlot, Pinot Noir and Zinfandel. Σερβίρονται στους 10-18 °C και συνοδεύουν, όσον αφορά στα ξηρά και τα ημίξηρα (τα γλυκά αναφέρονται στα επιδόρπια) , ψητά κρεατικά, χοιρινά, μοσχάρι, πάπια, κοκκινιστά, όσπρια, μαρινάδες σόγιας και σάλτσες πλούσιες σε κόκκινο πιπέρι.
Ροζέ κρασιά
Παράγονται από μαύρα σταφύλια από τα οποία αφαιρείται η φλούδα, μετά από λίγες ώρες ζύμωσης ή από την μείξη λευκών και κόκκινων κρασιών. Μπορούν να είναι ξηρά, γλυκά και ημίγλυκα. Δημοφιλή γλυκά Ροζέ είναι τα Λευκά Merlot και Λευκά Zinfandel ενώ δημοφιλή ξηρά Ροζέ είναι τα Cinsault και Malbec. Σερβίρονται στους 7-13 °C και συνοδεύουν, τα γλυκύτερα Τυριά όπως το Camembert και το Brie ενώ τα ξηρά ψητό κοτόπουλο, prosciutto, λαδερά, ψητά λαχανικά, πικάντικα θαλασσινά και μακαρονάδες.
Αφρώδη κρασιά
Μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε ποικιλία σταφυλιών και περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Η Σαμπάνια είναι ένα είδος αφρώδους κρασιού που προέρχεται από την συνώνυμη συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας μόνο και φέρει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Μπορούν να είναι λευκά κόκκινα ή ροζε, ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή αφρώδη κρασιά είναι τα Cava, Champagne, Crémant d’Alsace, Ντεμπίνα, Moscato d’Asti και Prosecco. Σερβίρονται στους 6-11 °C. Συνοδεύουν χαβιάρι, καπνιστό σολωμό, τυριά, ψάρια και θαλασσινά, κρεμώδεις σάλτσες, Ασιατικά πιάτα και αλμυρά φαγητά.
Επιδόρπια κρασιά
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που τα καθιστά τέλεια επιδόρπια ή συνοδευτικά επιδορπίων. Μπορεί να είναι ενισχυμένα με Brandy ή άλλα αλκοολούχα που προστίθενται στον μούστο κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Μπορούν να είναι από ξανθά και σκούρα καφέ μέχρι ροζέ και σκούρα κόκκινα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια είναι τα Riesling, Madeira, Μαυροδάφνη, Port, Sherry και Sauterne. Σερβίρονται στους 13-20 °C. Συνοδεύουν τυριά, τάρτες φρούτων, σιροπιαστά και σοκολάτα.
Περιγραφή κρασιών
Τα κρασιά μπορούν να περιγραφούν με βάση με το μπουκέτο/άρωμα τους που αφορά στην οσμή, το σώμα τους που αφορά στην αίσθηση του κρασιού στο στόμα, την οξύτητα, την ένταση της γεύσης, τις τανίνες, την επίγευση, το αν είναι φρουτώδη ή πικάντικα, την ξηρότητα ή την γλυκύτητα τους , και τις συνθήκες ζύμωσης που μπορούν να τους αποδώσουν αρώματα βελανιδιάς, καπνού και άλλα.
Συνδυασμοί κρασιών φαγητών γενικοί κανόνες
Όξινα με Όξινα π.χ. Μοσχοφίλερο ή chardonnay με ψάρι λαδολέμονο
Όξινα με Λιπαρά π.χ. Σαμπάνια με cheese cake
Αλκόολ με Λιπαρά π.χ. Αγιωργίτικο ή Zinfandel με pepper steak
Πικρά με Λιπαρά (πικρά = πλούσια σε τανίνες) π.χ. Ξινόμαυρο ή Sangiovese με χοιρινό κότσι
Γλυκά με Αλμυρά π.χ. Αϊδάνι ή Riesling με Κινέζικο
Γλυκά με Γλυκύτερα π.χ. Μοσχάτο Λήμνου ή Asti Spumanti με σιροπιαστά
Διεθνείς και Ελληνικές ποικιλίες κρασιών A-Ω
Αγιωργίτικο, Αϊδάνι, Albariño, Aligoté, Amarone, Αθήρι, Αμοργιανό, Arneis, Asti Spumante, Ασύρτικο, Ασπρούδες, Auslese, Αυγουστιάτης,Banylus,Barbaresco, Bardolino, Beaujolais Blanc de Blancs, Βερτζαμί, Βηλάνα, Βλάχικο, Bekiari, Blanc de Noirs, Boal or Bual, Brunello, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Carmenere, Cava, Charbono, Champagne, Chardonnay, Châteauneuf-du-Pape, Chenin Blanc, Chianti, Chianti Classico, Claret, Colombard (French Colombard), Constantia, Cortese, Δαφνί, Dolcetto, Eiswein, Frascati, Fumé Blanc, Gamay, Gamay Beaujolais, Gattinara, Gewürztraminer, Grappa, Grenache, Johannisberg Riesling, Κατσανό, Κυδωνίτσα, Kir, Κοτσιφάλι, Κρασάτο, Λαγόρθι, Lambrusco, Λιάτικο, Λημνιό, Liebfraumilch, , Madeira, Μαλαγουζιά, Malbec, Μαντηλαριά, Marc, Marsala, Marsanne, Μαυροδάφνη, Μαυροτράγανο, Μαυρούδι, Mead, Meritage, Merlot, Μονεμβασιά, Montepulciano, Μοσχάτο, Μοσχοφίλερο, Μοσχόμαυρο, Mourvedre, Μπεκιάρι, Müller-Thurgau, Muscat, Νεγκόσκα, Nebbiolo, Ξινόμαυρο, Petit Verdot, Petite Sirah, Pinot Blanc, Pinot Grigio/Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinotage, Plito, Port, Ρετσίνα, Ρόμπολα, Ροδίτης, Roussane, Sangiovese, Sauterns, Sauvignon Blanc, Σαββατιανό, Sémillon, Sherry, Σιδερίτης, Σταυρωτό, Soave,Tokay, Traminer, Trebbiano, Ugni Blanc, alpolicella, Verdicchio, Viognier, Zinfandel.
Αυτός ο Βασικός οδηγός κρασιών φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εισαγωγή για κάποιον αρχάριο, στον δαιδαλώδη αλλά πάραυτα υπέροχο κόσμο των Κρασιών. Παρακαλούμε συγχωρήστε τυχόν λάθη ή παραλείψεις και μη διστάσετε να τα επισημάνετε με σχετικά σχόλια.
spoon-stories
Πολύ χρήσιμος οδηγός και σε ευχαριστούμε που μπήκες στον κόπο να τα γράψεις. Εμένα το κρασί μου αρέσει πολύ και είναι από τα λίγα οινοπνευματώδη που πίνω γενικότερα. Θα καθίσω να διαβάσω καλύτερα τις οδηγίες σου για να ξέρω τι πίνω και γιατί, λοιπόν! Καλό βράδυ^^
Sofia
Νομίζω οτι το κατέχεις ήδη το θέμα Λίλια! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Eleana A.
Πολύ ωραίος οδηγός Σοφία! Έκατσες και έφτιαξες τέτοιο οδηγό.. μπράβο σου!! Χρήσιμος δεν λες τίποτα, ειδικά αυτή τη περίοδο. 😉
Εγώ πίνω μόνο κόκκινο δεν μπορώ το άσπρο, αλλά δεν ήξερα πως με το άσπρο κρέας θέλει συγκεκριμένα κόκκινο ημίγλυκο! Κατά καιρούς βέβαια έχω πιει κάτι φοβερά Ελληνικά κρασιά και τα προτιμώ από τα ξένα, σαν να έχουν πολύ περισσότερα αρώματα!!
Sofia
Η μαύρη Αλήθεια Ελεάνα είναι οτι το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Πχ αν ένα πουλερικό έχει μια παχιά έντονη σάλτσα μπορείς να ταιριάξεις το κρασί με τη σάλτσα και όχι με το κρέας και σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να συνδυαστεί και ένα κόκκινο ξηρό. Χάος! Τα ημίγλυκα ερυθρά και ροζέ συνοδεύουν άμυλο και γλυκά τυριά αλλά και πουλερικά και κατά κύριο λόγο τα λευκά κρέατα πάνε με λευκά κρασιά. Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον στην ανάρτηση!
littledeco.gr
Χρήσιμος οδηγός, ειδικά τώρα στις γιορτές αλλά και όχι μόνο !!!
Sofia
Θα χαρώ πολύ αν πραγματικά σας φανεί χρήσιμος! Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Νίκος G & M
Και πάλι στην Υγειά μας…!!!
Μία μικρή ενστασούλα όμως, λευκό κρασί μπορεί να προκύψει και από μαύρο σταφύλι, έρχεται πιο πολύ στο χρώμα του κονιάκ.
Sofia
Δεκτή δεκτή αλλά νομίζω οτι το αναφέρω…:-)
ζινα
Ayta einai!!! το εκτυπωνω να το εχω πανω στο ψυγειο μου! ειμαι λατρης των κρασιων!!!!
τελεια αναρτηση Σοφακι
Sofia
Ευχαριστώ Ζήνα! Καλημερούδια!
Dirchalidis Dimitris
Great!
Sofia
Thannks! 🙂
Θάλεια Τζέλλου
Σοφία μου το εκτυπώνω κι εγώ να το έχω, γιατί δεν έχω ιδέα από κρασιά. Πολύ χρήσιμος οδηγός!! Σε ευχαριστούμε!
Sofia
Πόσο χαίρομαι Θάλεια μου που το post μου θα φανεί χρήσιμο! Εγώ σ ευχαριστώ για το ευγενικό σου σχόλιο!
Dimitra Decorasylum
Στην υγειά σου Σοφάκι!!!!
Πολύ χρήσιμος ο οδηγός για τις γιορτές κι όχι μόνο 🙂
Θα τον εκτυπώσω για τον πεθερό μου που βγάζει δικό του κρασί!
Sofia
Γειά μας Δήμητρα! Χαίρομαι που ο οδηγούλης μου θα φανεί χρήσιμος και μπράβο στον μερακλή τον πεθερό!
Eleftheria Bogioglou
πάντα νιώθω αρχάρια σε ότι αφορά τα κρασιά! Οπότε αυτός ο οδηγός κρασιών ενόψει των εορτών είναι ότι πρέπει για να τα συνδυάσουμε σωστά και να ευχαριστήσουμε τους φίλους που μπορεί να έχουν μια ιδέα παραπάνω με το θέμα, μη γίνουμε και ρεζίλι….Μπράβο Σοφία, πολύ καλά το σκέφτηκες, σε ευχαριστούμε!
Sofia
Ευχαριστώ Ελευθερία μου! Αυτή ακριβώς ήταν η πρόθεση! Όλοι είμαστε άσχετοι σε σχέση με τα κρασιά εκτός απο τους ειδικούς γιατί είναι πραγματική επιστήμη. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τα απολαμβάνουμε έτσι κι αλλιώς!
Mary Deco
Πάρα πολύ χρήσιμος ο οδηγός σου Σοφία μου! Δεν είχα ξαναβρεί οδηγό κρασιών και τον αποθήκευσα! Πάει για εκτύπωση και στο ψυγείο με μαγνητάκια αμέσως! Ευχαριστούμε!
Sofia
Χαίρομαι χαίρομαι Mary που θα φανεί χρήσιμος ο οδηγούλης μου! Εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Christina Makri
Εδώ με έπιασε παντελώς ανίδεη οπότε ένας τέτοιος οδηγός μου είναι πολύτιμος ειδικά τώρα τις γιορτές με τα καλέσματα. Ευχαριστούμε Σοφία μου 🙂
Sofia
Να σαι καλά Χριστινάκι! Μ’ αυτό το σκεπτικό φτιάχτηκε!
Κατερίνα
Εντάξει τον έχω εκτυπώσει ήδη αλλά άργησα λιγάκι να αφήσω σχόλιο!! Σοφία μου καταπληκτικό ο οδηγός σου!
Θα πιω το επόμενο Ασύρτικο στην υγεία σου!!
Sofia
Γειά σου και Χαλάλι σου Κατερινάκι! Να σαι καλά για τα καλά σου λόγια!