Ηλιακά εγκαύματα: Οδηγός επιβίωσης

Ηλιακά εγκαύματα Οδηγός επιβίωσης 1

Όλοι έχουμε λίγο πολύ διαμορφώσει ένα άτυπο “ιατρικό πρωτόκολλο” προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τα Ηλιακά εγκαύματα, που συνήθως περιλαμβάνει γιατροσόφια της γιαγιάς, συμβουλές του φαρμακοποιού μας ή κάτι που ακούσαμε ή διαβάσαμε και αποδείχτηκε αποτελεσματικό.

Πρόσφατα ανακάλυψα κάποια εξαιρετικά tips πάνω στο θέμα αλλά και κάποια λάθη που  συνηθίζουμε, τα οποία  πρόσθεσα στο δικό μου άτυπο εγχειρίδιο που αφορά στα Ηλιακά εγκαύματα και που θα μοιραστώ μαζί σας σε αυτόν τον Οδηγό επιβίωσης ηλιακών εγκαυμάτων.

Τα Ηλιακά εγκαύματα είναι το αποτέλεσμα της υπερέκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου. Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος, ερυθρότητα, πρήξιμο, φαγούρα, τοπικά αυξημένη θερμοκρασία είναι ενδείξεις της φλεγμονώδους φάσης, που είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας μέσω της οποίας το σώμα μας αποκαθιστά το κατεστραμμένο δέρμα.

Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε κανείς να δώσει σχετικά με τα ηλιακά εγκαύματα είναι να τα αποφύγετε. Αυτό προϋποθέτει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να φοράτε καπέλο,  να καλύπτετε το δέρμα σας και να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10.00π.μ και 4.00 μ.μ.

Στην ατυχή όμως περίπτωση που αγνοήσετε τις παραπάνω οδηγίες ή σας πάρει ο ύπνος στην παραλία και ξυπνήσετε με μια πλάτη που περισσότερες ομοιότητες φέρει  με πλάτη ψητού κοτόπουλου,  δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα Ηλιακά εγκαύματα.

Λουστείτε στο γάλα:

Βυθιστείτε σε μια μπανιέρα γεμάτη χλιαρό νερό και 6 φλυτζάνια πλήρες γάλα. Το πλήρες γάλα περιέχει γαλακτικό οξύ και πρωτεΐνες  που έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες.

Βάλτε γιαούρτι:

Το ζωντανό γιαούρτι περιέχει προβιωτικά και ένζυμα που μπορούν να κάνουν θαύματα στο καψαλισμένο σας δέρμα. Εφαρμόστε δροσερό (ζωντανό λευκό γιαούρτι χωρίς προσθήκες)  και αφήστε το όσο περισσότερο μπορείτε. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και επαναλάβετε όσες φορές είναι αναγκαίο.

Ηλιακά εγκαύματα Οδηγός επιβίωσης 4Ενυδατωθείτε:

Χρησιμοποιείστε ένα τζέλ αλόης (χωρίς άρωμα και χρωστικές) αφού το τοποθετήσετε για λίγη ώρα στο ψυγείο. Μην αφήνετε παχιές στρώσεις πάνω στο δέρμα γιατί φυλακίζετε τη θερμότητα μέσα στην επιδερμίδα.  Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφριά ενυδατική φαρμακευτική κρέμα που συνιστάται για χρήση σε ήπια ηλιακά εγκαύματα.

Πάρτε παυσίπονο:

Τα παυσίπονα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα του εγκαύματος να καταπραΰνουν την αίσθηση δυσφορίας αλλά και να προωθήσουν και την επούλωση του δέρματος.

Βάλτε πάγο:

Τυλίξτε λίγα παγάκια σε ένα κομμάτι γάζας και εφαρμόστε τα στο έγκαυμα για να κατευνάσετε τη φαγούρα. Η πτώση της θερμοκρασίας τοπικά επιβραδύνει το σχηματισμό των κυττάρων του αίματος και μειώνει την παραγωγή ισταμινών που ευθύνονται για τον κνησμό.

Πιείτε πράσινο τσάι:

Το πράσινο τσάι περιέχει Πολυφαινόλες οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και προλαμβάνουν την φωτογήρανση.

Πάρτε Βιταμίνη C:

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της βλάβης που έχει υποστεί το δέρμα. Η βιταμίνη C περιέχει Ασκορβικό οξύ το οποίο προάγει την σύνθεση Κολλαγόνου και βοηθά τα κύτταρα να επιβιώσουν απο την την υπεριώδη ακτινοβολία. Η πρόσληψη βιταμίνης C συνιστάται και ως ενίσχυση της αντηλιακής προστασίας.

Καλυφθείτε:

Το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα δεν πρέπει να εκτεθεί στις ακτίνες του ήλιου για τις επόμενες 2-4 εβδομάδες (το ξέρω είναι πολύ) για να μπορέσει να επουλωθεί πλήρως και να αποφευχθούν οι δυσχρωμίες. Προστατέψτε τα σημεία που έχουν υποστεί έγκαυμα φορώντας ελαφρά ρούχα και οπωσδήποτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Επισκεφθείτε γιατρό:

Σε περίπτωση σοβαρού εγκαύματος (φουσκάλες, υψηλός πυρετός, πόνος, μόλυνση, πονοκέφαλος ή σύγχυση, δυσκολίες στην όραση, μη βελτίωση εντός των επόμενων ημερών) μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται χωρίς να περιορίζονται μόνο σε οποιοδήποτε κείμενο, εικόνα ή γραφικό που παρουσιάζεται σε αυτήν την ιστοσελίδα είναι αποκλειστικά για ενημερωτικούς λόγους. 

Σε κάθε περίπτωση ζητήστε την συμβουλή του Ιατρού σας ή άλλου εξουσιοδοτημένου ιατρικού προσωπικού για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με κάποιο θέμα υγείας ή ιατρικής αντιμετώπισης ή πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Μην παραβλέψετε οποιαδήποτε επίσημη ιατρική οδηγία  εξαιτίας κάποιας πληροφορίας που διαβάσατε σε αυτήν την ιστοσελίδα. 

Το paraligo.com  δεν συνιστά, δεν προσυπογράφει και δεν εγγυάται για την χρήση οποιοδήποτε συγκεκριμένου προϊόντος, πρακτικής, γνώμης ή άλλης πληροφορίας  που μπορεί να αναφέρεται σε αυτήν την Ιστοσελίδα. Το να βασιστείτε στις πληροφορίες που εμφανίζονται σε αυτήν την ιστοσελίδα είναι αποκλειστικά δική σας, ατομική, ευθύνη.

photo credit:

16 Responses

  1. spoon-stories

    Πανω από όλα πρεέπι να μην φτάσουμε στο σημείο να καούμε!! Είναι τόση σημαντική η προστασία μας. Αλλά αν φτάσουμε εκεί εσύ Σοφάκι μου μας δίνεις μια πλήρης και σωστή καθοδήγηση!!
    Καλή εβδομάδα^^

    • Sofia

      Δυστυχώς τα εγκαύματα είναι πιο επικίνδυνα απ’ όσο νομίζουμε Λίλια και το σημαντικότερο είναι να τα αποφύγουμε. Φιλιά πολλά και καλή βδομάδα!

  2. zina

    τετοιες αναρτησεις ειναι παρα πολυ χρησιμες! ευχαριστουμε Σοφακι!

    αυτο με τη βιταμινη C και το πρασινο τσαι δεν τα ηξερα. συνηθως προτειμαω γιαουρτι και με γευσεις για να μυριζω ομορφα! χαχαχαχαχα

    • Sofia

      Είσαι απίστευτη Ζήνα! Σε φαντάζομαι με γιαούρτι με γεύση φραουλίτσα πάνω στη πλάτη… Τρέλα!!! Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο!

  3. Maria Pirgianaki

    Όλες οι συμβουλές σου είναι πολύ καλές αρκεί βέβαια να τις κάνουμε και το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό αν κάποιος έχει υποστεί εγκάυματα απο την παρατεταμένη έκθεση του στο ήλιο.Είναι κάτι που το αποφεύγω και φροντίζω πάντα να είναι καλυμένο στο σώμα μου ιδιαίτερα τις ώρες που καίει πολύ ο ήλιος…την καλησπέρα μου και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου!

    • Sofia

      Πολύ καλά κάνεις Μαράκι! Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να αποφέυγεις! Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο!

  4. Eleftheria Bogioglou

    Την έχω πάθει Σοφία μου, ούτε να το θυμάμαι… Ήθελα να μαυρίσω τρομάρα μου και πήγα κι έβαλα baby oil….το γιαούρτι ανακουφίζει όντως αλλά καλύτερο από όλα να προσέχουμε! Τα φιλιά μου!

    • Sofia

      Ποιός δεν την έχει πάθει βρε Ελευθερία. Παλιότερα όλοι κάναμε χαζομάρες. Τώρα με την ενημέρωση κάπως έχουμε συμμορφωθεί αλλά και πάλι δεν δείχνουμε τη δέουσα προσοχή. Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

  5. Christina

    Το καλό είναι ότι συνήθως δεν πάμε πριν τις 5 στη θάλασσα. Σε καμιά εκδρομή μόνο. Ωστόσο οι συμβουλές σου είναι πολύ χρήσιμες ειδικά για όσους έχουν παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα κατά την έκθεσή τους στον ήλιο!!!

    • Sofia

      Την καλύτερη δουλειά κάνετε Χριστίνα! Σ’ ευχαριστώ!

  6. Dimitra Decorasylum

    Την είχα πάθει μία φορά μικρή που με πήρε ο ύπνος και έκτοτε φυλάγομαι! Πολύ χρήσιμές πάντως οι συμβουλές σου! Ευχαριστούμε! Την καλημέρα μου & καλό Σαββατοκύριακο 🙂

    • Sofia

      Όλοι την έχουμε πάθει Δήμητρα και τώρα βάλαμε μυαλό! Εγώ ευχαριστώ! Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

  7. Christina Makri

    Ευτυχώς δεν έχει συμβεί ποτέ αν και τα περασμένα χρόνια έχω εκτεθεί άπειρες ώρες στον ήλιο, ειδικά την περίοδο που πηγαίναμε διακοπές με το ιστιοπλοϊκό. Εχω σκούρα επιδερμίδα και ίσως αυτό με προστατεύει! Όμως το να ξέρεις πως να το αντιμετωπίσεις αν σου συμβεί επιβάλλεται. Γι αυτό ευχαριστούμε Σοφάκι για άλλη μια χρήσιμη ανάρτηση. Φιλιά

    • Sofia

      Σπάνια περίπτωση είσαι Χριστίνα! Οι περισσότεροι την έχουμε κάνει την γκάφα. Εγώ ευχαριστώ Φιλιά πολλά!

  8. Θάλεια Τζέλλου

    Πάρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Σοφία μου!! Την έχω πάθει και εγώ πριν χρόνια και ήταν πολύ άσχημο. Μακάρι να ήξερα τότε ολα αυτά που μας συμβουλεύεις. Απο τότε πάντως προσέχω και πηγαίνουμε για μπάνιο μόνο πολύ πρωι ή το απόγευμα. Φιλάκια πολλά και σε ευχαριστούμε!!

    • Sofia

      Ευχαριστώ Θάλεια μου! Θέλει προσοχή κακά τα ψέμματα. φιλιά πολλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.