Φύλλο μηδέν!

posted in: Μου άρεσε | 24

Φύλλο μηδέν 1

Τον Απρίλιο του 1992 ένας αποτυχημένος συγγραφέας προσλαμβάνεται από μια νεοσύστατη εφημερίδα στο Μιλάνο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει χρηματοδοτούμενη από έναν κολοσσό των Media,  προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ως όπλο για να εισχωρήσει σε συγκεκριμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους.

Αν αυτό κάτι σας θυμίζει θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε αυτήν την περίπτωση μυθοπλασίας οι ομοιότητες με υπαρκτά πρόσωπα δεν καθόλου συμπτωματικές.

Φύλλο μηδέν 3Όταν ένα από τα μέλη της συντακτικής ομάδας θα εμπιστευθεί στον κεντρικό ήρωα λεπτομέρειες ενός ρεπορτάζ του που αφορά στις σκιώδεις συνθήκες της εκτέλεσης του Benito Mussolini και της ερωμένης του, στην περιοχή της λίμνης Κόμο, τα πράγματα θα πάρουν μια άλλη τροπή.

Μπορεί το τεύχος μιας εφημερίδας που δεν θα εκδοθεί ποτέ να εξηγήσει τη σχέση ανάμεσα στο σκυλευμένο, έκθετο στην πλατεία Piazzale Loreto, πτώμα του Duce , την απαγωγή του Aldo moro, τη βομβιστική επίθεση στη Piazza Fontana και την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Παύλου του ΙΙ?

Δεν είμαι σίγουρη αν το «Φύλλο μηδέν» απαντά με σαφήνεια όλα αυτά τα ερωτήματα είμαι όμως σίγουρη ότι ο αναγνώστης θα απολαύσει αυτό το παιχνίδι  του μυαλού που μας καλεί να διαπιστώσουμε που σταματούν τα γεγονότα και αρχίζει ο μύθος και πόση ανοσία έχουμε αποκτήσει στις ωμότητες.

O Umberto Eco Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων μεταξύ των οποίων «Το εκκρεμές του Φουκώ» και το «Όνομα του Ρόδου» επιστρέφει με το «Φύλλο μηδέν» ένα αναπάντεχα (για τα δεδομένα του Eco) ολιγοσέλιδο βιβλίο που κάποιοι κριτικοί χαρακτήρισαν ως σατιρικό.

Παρωδία των θεωριών συνομωσίας ή όχι το βιβλίο αυτό δίνει την αφορμή στον συγγραφέα να στηλιτεύσει θεσμούς και μέσα που έβαλαν το χεράκι τους για να προκύψει η πολιτιστική και ηθική παρακμή που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιταλία και όχι μόνο και που συνέβαλλαν στη δημιουργία της σημερινής κατάστασης στην Ευρώπη.

Το βιβλίο που έμενα πολύ μου άρεσε, έχει ήδη γίνει Best seller στην Ιταλία, πρόκειται να εκδοθεί σε 34 χώρες και κυκλοφορεί στην Ελλάδα απο τον Απρίλιο, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

24 Responses

  1. zina

    φαινεται πολυ ενδιαφερον! Σοφακι σε ευχαριστω για την προταση! θα το παρω σιγουρα!!!

    • Sofia

      Δεν ξέρω αν θα σε ξετρελάνει Ζήνα πάντως είναι σίγουρα αξιόλογο βιβλίο! Εγώ σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο!

  2. Christina Makri

    Μπράβο βρε Σοφάκι! Καλά έκανες και μας ενημέρωσες…λατρεύω αυτού του είδους τα βιβλία και αγαπώ τον Eco! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    • Sofia

      Μπαίνει καλοκαιράκι και ένα δυο καλά βιβλία θα τα διαβάσουμε. Αυτό αξίζει να είναι το ένα απο αυτά. Φιλιά πολλά Χριστινάκι και καλή εβδομάδα!

  3. G & M

    Ενδιαφέρον φαίνεται… και σ’ ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

    Καλό σου απόγευμα!

    • Sofia

      Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλό απόγευμα!

  4. spoon-stories

    Θέλω να γνωρίζω ότι νέο σε βιβλία γιατί αγαπώ πολύ το διάβασμα!Μπράβο Σοφάκι μου!

    • Sofia

      Βιβλιοφάγοι όλου του κόσμου ενωθείτε! Φιλιά πολλά Λίλια!

  5. το e - περιοδικό μας

    Σοφία, αγαπάμε τα βιβλία και σ’ ευχαριστούμε πολύ που μας ενημέρωσες γι’ αυτό το βιβλίο, που δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα του!!!
    Θα το τιμήσουμε, φιλιά!!!

    • Sofia

      Το αγαπάτε τα βιβλία δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να το φανταστώ. Εύχομαι να το απολαύσετε! Φιλιά πολλά!

  6. Maria Pirgianaki

    Είμαι λάτρης των καλών βιβλίων που έχουν κοινωνικά θέματα Σοφία μου….σ’ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

    • Sofia

      Πιστεύω οτι θα σου αρέσει Μαράκι. Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο.

  7. Θάλεια Τζέλλου

    Φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρων βιβλίο!! Μου αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας και πιστεύω ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Κάτι τέτοια βιβλία πάντως μας βάζουν σε μια διαδικασία να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που παρουσιάζονται. Ευχαριστούμε πολύ Σοφία μου!! Φιλάκια πολλά!!

    • Sofia

      Αν σου αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας θα το κατευχαριστηθείς Θάλεια! Εγώ ευχαριστώ! Φιλιά πολλά!

  8. Iris mama goes vintage

    Εξαιρετική επιλογή συγγραφέα Σοφία μου, δεν έχω διαβάσει το νέο βιβλίο αλλα για όσους δεν τον γνωρίζουν θα πρότεινα και το κοιμητήριο της Πραγας… θα σας άρεσει σίγουρα!!!! Εγώ θα διαβάσω το φύλλο μηδέν Νε την πρώτη ευκαιρία!! Σε φιλώ !!!

    • Sofia

      Ναι είναι εξαιρετικό θα συμφωνήσω! Πιστεύω οτι θα σου αρέσει Ίρις. Φιλιά πολλά!

  9. Eleftheria Bogioglou

    Ενδιαφέρον φαίνεται από την περιγραφή και είναι θεματολογικά από τα βιβλία που αρέσουν και στον σύζυγο, θα το έχω υπόψη μου σίγουρα για το καλοκαίρι Σοφία μου!

    • Sofia

      Είναι μικρό και νομίζω οτι για καλοκαίρι είναι μια χαρά Ελευθερία! Ελπίζω να σας αρέσει! Καλημέρα και καλό μήνα!

  10. Tante Kiki

    Να είσαι καλά για την πρόταση… θα το αγοράσω!!!
    Καλό μήνα!!!!!

    • Sofia

      Σ’ ευχαριστώ πολύ! Πιστεύω οτι δεν θα απογοητευτείς. Καλό μήνα!

  11. Dimitra Decorasylum

    Το όνομα του ρόδου το λάτρεψα και το έχω διαβάσει 2-3 φορές. Το επόμενο βιβλίο που έπιασα στα χέρια μου από τον συγγραφέα ήταν το Κοιμητήριο της Πράγας και όσο και αν πίεσα τον εαυτό μου με τα βίας διάβασα γύρω στις 50 σελίδες! Μου φαινόταν βαρύ κι ασήκωτο, με κάθε σελίδα να μοιάζει να περιέχει 10πλασιες λέξεις από αυτές που ήταν τυπωμένες! Θα το έχω στα υπόψη Σοφάκι! Ευχαριστούμε για την πρόταση. Την καλημέρα μου.

    • Sofia

      Δεν συγκρίνεται με το όνομα του Ρόδου επ’ ουδενί Δήμητρα, γιατί και μικρότερο όγκο έχει και άλλη θεματολογία και είναι πολύ πιο Light αλλά για καλοκαίρι είναι μια χάρα! Κάτι σαν τις σαλάτα ένα πράμα… 😛 Την Καλημέρα μου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.