Τυρόπιτα εύκολα!

Την έχετε συναντήσει σε χίλιες και μία εκδοχές, την έχετε φάει σε χαρούμενες περιστάσεις, την έχετε φάει και σε λιγότερο χαρούμενες περιστάσεις, την φτιάχνει καταπληκτικά η μαμά σας και την έφτιαχνε εξίσου υπέροχα και η γιαγιά σας , την φοβάστε και λίγο γιατί είναι μπελαλίδικη, μα πάνω από όλα  την λατρεύετε την άτιμη την Τυρόπιτα.

Κι εγώ την Λατρεύω την Τυρόπιτα και ειδικά όπως την φτιάχνει η Λεύτω γιατί είναι τραγανή, λαχταριστή και πεντανόστιμη και επειδή είναι και πανεύκολη αποφασίσαμε πως πρέπει αυτή την απόλαυση να τη μοιραστούμε μαζί σας και να σας την παρουσιάσουμε σε ένα πεντάλεπτο, τσαχπίνικο Video.

Δείτε όμως πρώτα τι υλικά θα χρειαστείτε για να φτιάξετε κι εσείς Τυρόπιτα εύκολα.

Τυρόπιτα εύκολα 4Υλικά:
  • 1200gr (περίπου) Αλεύρι μαλακό (και λίγο έξτρα για
  • αλεύρωμα)
  • 600gr. φέτα
  • 5 Αυγά και έναν κρόκο
  • 200 gr. βούτυρο (και λίγο έξτρα για το ταψί)
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο (και λίγο έξτρα για ράντισμα)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1+1/2 ποτήρια νερό χλιαρό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Πριν σας αφήσω  να απολαύσετε αυτήν την νέα ταινία δράσης και περιπέτειας της ατρόμητης Λεύτως καλό είναι να αναφέρω  κάποιες διευκρινήσεις που χάριν συντομίας αναγκάστηκα να παραλείψω από το video.

Καταρχήν πέραν των υλικών θα χρειαστείτε έναν πλάστη, πινέλο σιλικόνης, και φυσικά ένα ταψί το μέγεθος του οποίου καλό είναι να είναι αρκετά μεγάλο (το ταψί του video είναι 30Χ40) γιατί η αναλογία της συνταγής θα μας δώσει μπόλικο ζυμάρι για μια πλούσια Τυρόπιτα.

Η επιτυχία της Τυρόπιτας θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αλεύρι, το οποίο πρέπει να είναι από μαλακό σιτάρι κατάλληλο για πίτες και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από το ζύμωμα. Η Λεύτω συνηθίζει να ζυμώνει για 20 ολόκληρα λεπτά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει απαράβατα να το πράξετε κι εσείς.

Στη διάρκεια του ζυμώματος πιθανόν να χρειαστεί να προσθέστε νερό, το οποίο καλό είναι να γίνει σταγόνα σταγόνα ή αλεύρι με εξίσου φειδωλό τρόπο. Το ζυμάρι πρέπει να στο τέλος να είναι απαλό, ελαστικό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα χωρίς να είναι πάρα πολύ σφιχτό.

Το φύλλο (το σαλιγκαράκι) ιδανικά θα πρέπει ιδανικά να ετοιμάζεται από το προηγούμενο βράδυ ενώ μπορεί και να διατηρηθεί στην κατάψυξη για να χρησιμοποιηθεί όποτε το χρειαστείτε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν τηρήσετε τους χρόνους αναμονής δεν θα φτιάξετε μια εξαιρετική Τυρόπιτα. Πληροφοριακά η Τυρόπιτα του Video έγινε με μηδενικούς χρόνους αναμονής σε κάθε φάση της παρασκευής της και πάραυτα και φούσκωσε και έγινε τραγανή και εξού εξαφανίστηκε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Tips:
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με σόδα (αναψυκτικό) για ακόμα πιο τραγανό φύλλο. Φροντίστε μόνο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μπορείτε κατά το δίπλωμα του βουτυρωμένου φύλλου να αντικαταστήσετε το αλεύρι με νισεστέ πράγμα που επίσης θα δώσει ακόμα πιο τραγανή υφή στο φύλλο.
  • Το φύλλο της συνταγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χορτόπιτες και με όποιο άλλο είδος γέμισης επιθυμείτε.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν και σας αφήνω να απολαύσετε το video και γιατί όχι και μια τραγανή και πεντανόστιμη Τυρόπιτα στη συνέχεια, που σας εγγυώμαι ότι θα φτιάξετε εύκολα!

Καλή επιτυχία!

21 Responses

  1. Maria Pirgianaki

    Λατρεύω τις τυρόπιτες με το τραγανό φύλλο Σοφία μου.Πολύ συχνά τις κάνω γιατί αρέσει σ’όλη την οικογένεια.Είδα το βίντεο σου πόσο αναλυτικά τα έχεις και θα το αποθηκεύσω στα αγαπημένα μου….τα φιλιά μου και καλό μήνα με γευστικές συνταγές!

    • Sofia

      Ευχαριστώ πολύ Μαράκι! Καλό μήνα και καλό χειμώνα να έχουμε!

    • Sofia

      Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο Σωτηρία! Καλό μήνα και καλό χειμώνα!

  2. Eleftheria Bogioglou

    Που είσαι Σοφία μου! Τι ωραία συνταγή είναι αυτή! Αγαπώ την τυρόπιτα σε κάθε εκδοχή της! Καλό μήνα, καλή εβδομάδα!

    • Sofia

      Με έτρεξε λίγο ο μπαμπάκας που είχε ένα ατύχημα Ελευθέρια. Αλλά όλα καλά και σιγά σιγά επανερχόμαστε στα φυσιολογικά! Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις αναδημοσιεύσεις! Καλό μήνα, καλή βδομάδα και καλές γιορτές σιγά σιγά! Έτσι να μπαίνουμε στο κλίμα!

  3. Zina

    αγαπω τυροπιτα σε καθε μορφη και καθε συνταγη! οποτε η δικη σου θα δοκιμαστειο το ΣΚ!

    • Sofia

      Ευχαριστώ Ζήνα! Πως να μην την αγαπάς την άτιμη. Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις!Φιλιά!

  4. G & M

    Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η καλύτερη κουζίνα, η κουζίνα του Βαρδάρη και ειδικά στις πίτες και στα καυτερά…
    Στο φιλμάκι, λάτρεψα το σκηνοθετικό σου δαιμόνιο…

    Καλό μήνα!!!

    • Sofia

      Κάθε τόπος έχει τα δυνατά του χαρτιά! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Καλό μήνα να χουμε!

  5. Αθηνά

    Φανταστική, απλά με το ζύμωμα δεν τα πάω καλά (λόγω χρόνου κυρίως!!) Δεν παίζει με τίποτα να ζυμώσω για 20 λεπτά και μετά άλλο τόσο να το απλώσω!! Αν τα καταφέρει το μίξερ πάει καλά χα χα!! Μπράβο στη Λεύτω, γεια στα χεράκια της !!! Φιλιά πολλά!!

    • Αθηνά

      Πάντως αν είναι να δοκιμάσω να ζυμώσω, το βιντεάκι σου είναι σούπερ (ξέχασα να στο πω!!)

    • Sofia

      Βάλε το μίξερ να κάνει τη δουλειά Αθηνά και μη σου πω οτι θα γίνει ακόμα καλύτερη. Η Λεύτω χάρηκε πολύ για τα καλά σου λόγια και σ’ ευχαριστεί όπως κι εγώ! Φιλιά πολλά!

  6. Christina

    Πανω που σκεφτόμουν ότι χαθήκαμε Σοφία μου!!!! Γευστικότατη φαίνεται!!! Νομίζω πρέπει να βαλω σε ένα πρόγραμμα όλες τις συνταγές που διαβάζω και να αρχίσω να φτιάχνω… μια απόφαση χρειάζεται μόνο. Καλή συνέχεια!!!!

  7. Κατερίνα

    Μας έλειψες Σοφία αλλά έκανες δυνατό come back με τέλεια τυρόπιτα! Λες να δοκιμάσω να ανοίξω φύλλο? Ε καλά άμα δεν τα καταφέρω με τις αναλυτικές οδηγίες σου είμαι για σκότωμα! Thanksss!

  8. spoon-stories

    Είμια τυροπιτού!Την είδα και την ζήλεψα την άτιμη χαχα

  9. Christina Makri

    Ππωπω χαρά στην υπομονή της με την ζύμη αλλά μάλλον αξίζει τον κόπο! Τραγανή και νόστιμη και πάει για πινάρισμα Σοφάκι! Φιλιά και καλό ΣΚ

  10. Θάλεια Τζέλλου

    Φανταστική τυρόπιτα Σοφία μου!! Τα συγχαρητήριά μου στην Λεύτω και σε σένα που μας την παρουσιάσατε τόσο όμορφα και αναλυτικά!! Θα την δοκιμάσουμε πολύ σύντομα. Φιλάκια πολλά!!

  11. Χριστίνα

    Κόλλησα με το βίντεο. Χαζεύω τα χεράκια της κυρίας που έχουν και τα αρθριτικά τους έχουν και το τρέμουλο τους κι όμως εκεί ρε παιδί μου το ταλέντο ταλέντο!!!! Μπράβο και για την παραγωγή! Η τυροπιτούλα σίγουρα σκίζει!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.