Πλεκτή Τσάντα Φούσκα Πλεξούδα

posted in: DIY, Βελονάκι | 8

Πλεκτή Τσάντα Φούσκα Πλεξούδα ή κατά το ορθότερον, Zig Zag Puff Stitch, αλλά και V Puff Stitch και Braided Puff Stitch και όπως θέλετε εσείς πείτε την. Εγώ την λέω Πλέξη  Τσουρέκι, που όσοι με ξέρετε, ξέρετε επίσης πως πολύ το αγαπώ, όπως αγαπώ κι αυτήν την Πλεκτή Τσάντα που σ’ αυτό το Video Θα σας δείξω πως μπορείτε να την φτιάξετε.

Αν πλέκετε με βελονάκι και είστε του σπόρ γενικότερα σίγουρα κάπου στο διαδίκτυο θα την έχει πάρει το μάτι σας αυτήν την τσάντουλα την ζουμπουρλού. Και την μπελαλού θα συμπληρώσω εγώ, γιατί trendy ξετρέντι την έχει τη δυσκολία της και αυτό μπορεί να σας το πιστοποιήσει και η Φυσιοθεραπεύτρια μου, που βαρέθηκε η κοπέλα να με βλέπει, μέχρι να τελειώσει αυτό το Tutorial.

Μη μου τρομάζετε όμως γιατί αυτή η Πλεκτή Τσάντα φούσκα γίνεται τόσο εντυπωσιακή, που πραγματικά θα σας ανταμείψει.  Κι έχει και μια ευκολία αφού χάρη στην πυκνή υφή της πλέξης και στον όγκο του νήματος δεν απαιτεί ενίσχυση αλλά ούτε και φόδρα. Αν και το δεύτερο το αφήνω στην κρίση σας, γιατί εδώ που τα λέμε, η φόδρα χαρίζει πολύ.

Η Πλέξη με την οποία θα ασχοληθούμε σ’ αυτό το Video θυμίζει αρκετά την πλέξη Λοξή Χάντρα που σας έδειξα στο προηγούμενο tutorial του Paraligo. Αν δεν το έχετε δεί και δεν έχετε ιδέα σε τι αναφέρομαι, κάντε κλίκ εδώ και δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε άλλο ένα υπέροχο Πλεκτό Τσαντάκι.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι η Πλέξη Λοξή χάντρα ολοκληρώνεται σε δύο σειρές ενώ η πλέξη Φούσκα Πλεξούδα σε μία,  με μόνη εξαίρεση την βασική πρώτη σειρά που διαφέρει λίγο από όλες τις ακόλουθες. Όπως επίσης διαφέρουν κατά πολύ και στις παραλειπόμενες αλυσίδες που μεσολαβούν μεταξύ των πόντων.Plekti Tsanta Fouska Plexouda 1

Για να φτιάξετε την Πλέξη Φούσκα Πλεξούδα πρέπει να πλέξετε έναν αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 3. Υπολογίστε 3 αλυσίδες για κάθε πλεξούδα και 3 επιπλέον στην αρχή. Μετά αφήνετε 5 αλυσίδες και πλέκετε 1 ποδαράκι στην 6η και πλέκετε και μια αλυσίδα πάνω στο Ποδαράκι.

Κάνετε φούσκα βουτώντας, χωρίς να πάρετε κλωστή, στην 3η αλυσίδα απο το βελονάκι σας, παίρνετε κλωστή την περνάτε και τραβάτε μια μεγάλη θηλιά.  Κατόπιν παίρνετε κλωστή, βουτάτε στην ίδια αλυσίδα και τραβάτε θηλιά 3 φορές, ώστε να μαζέψετε 8 θηλιές στο βελονάκι σας. Παίρνετε πάλι κλωστή, περνάτε και τις 8 θηλιές μαζί και σφραγίζετε τη φούσκα με μια αλυσίδα.

Πλέκετε το επόμενο ποδαράκι στην Τρίτη αλυσίδα από το προηγούμενο ποδαράκι και την επόμενη φούσκα στην ίδια αλυσίδα που πατάει το προηγούμενο ποδαράκι. Με τον τρόπο που περιγράψαμε βουτώντας και τραβώντας θηλιά 4 φορές και τυλίγοντας ουσιαστικά, το ποδαράκι με το οποίο ξεκινάτε.

Οι επόμενες σειρές διαφοροποιούνται από την πρώτη καθώς πλέκουμε τα ποδαράκια και κατ’ ουσίαν τις φούσκες, μόνο μέσα στις αλυσίδες που σφραγίζουν τις φούσκες τις προηγούμενης σειράς.  Το πλεκτό αναπτύσσεται επαναλαμβάνοντας απλά την 2 σειρά, με πολύ μεγαλύτερη πλέον ευκολία γιατί πατάμε σε σταθερή βάση και έχουμε μέτρο σύγκρισης για τις φούσκες μας.

Θα επιστήσω την προσοχή σας στην επιλογή του νήματος, που στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς λόγω της πλούσιας πλέξης, ένα νήμα με ελαστικότητα θα φέρει αντίσταση και θα κουράσει τα χέρια σας πάρα πολύ. Προτιμήστε λοιπόν ένα κουρελόνημα, όσο το δυνατόν ελαφρύ, πλατύ και χωρίς ελαστικότητα.

Για να κατεβάσετε το δωρεάν εκτυπώσιμο σχέδιο της τσάντας κάντε κλίκ εδώ!

Υλικά:

  • 1 Κούκλα Κουρελόνημα 750γρ. ( 2.5cm Πλατος αν τεντθωθεί)
  • 1 Βελονάκι  No 7 (7mm)
  • 1 φαρδιά (1cm Πλ.)  Αλυσίδα για τον ώμο 120cm (μήκος)
  • 2 Ημικυκλικούς κρίκους 3cm (Διαμ.)
  • 2 Ανοιγόμενους κρίκους 1.5cm (Διαμ).
  • 1 Σχολικό μεταλλικό κούμπωμα για πλεκτή τσάντα
  • Πλαστικές παραμάνες για μαρκάρισμα
  • Μυτοτσίμπηδο
  • Χάρακα
  • Πένσα
  • Ψαλίδι

Tips:

  • Η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο χτίσιμο της 1ης σειράς που είναι ασταθής γιατί πατάει πάνω σε απλή αλυσίδα. Μην αποθαρρυνθείτε γιατί ακόμη και η πρώτη σειρά θα μεταμορφωθεί με την προσθήκη της 2ης.
  • Είναι σημαντικό να πλέξετε την αλυσίδα και την 1η σειρά του σχεδίου πολύ χαλαρά. Από την Δεύτερη σειρά και μετά πλέκετε κανονικά φροντίζοντας να κάνετε πολύ σφιχτά μόνο τα ποδαράκια  και την αλυσίδα γυρίσματος.
  • Επέλεξα να ενώσω τις πλευρές  τις τσάντας με βουβά γαϊτανάκια. Εσείς μπορείτε να το κάνετε με άριχτα ή ακόμη και να ενώσετε τις δύο πλευρές ράβοντας τις.

Τούτων λεχθέντων σας αφήνω να δείτε το Video και να φτιάξετε την δική σας εντυπωσιακή Πλεκτή Τσάντα Φούσκα Πλεξούδα.

8 Responses

    • Sofia

      Ευχαριστώ πολύ Ζήνα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!

  1. Christina Makri

    Συγνώμη αυτή την τσάντα την έφτιαξες εσύ;;;; Καλέ γιατί δεν το βλέπεις επαγγελματικά??? Είναι υπέροχη Σοφία μου, γεια στα χέρια σου!!!

    • Sofia

      Ωωω πολύ κολακευτικό Χριστίνα μου! Σ’ ευχαριστώ πολύ να σαι καλά!

  2. Αθανασια

    Είναι υπέροχη η τσάντα!!! Μπράβο!!!!!!!!
    Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο μαγαζί για νήματα??

    • Sofia

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Πολύ ευχαρίστως αν βρίσκετε στη Θεσσαλονίκη!

    • Sofia

      Click on the English Tab Up on the main menu and you will get transfered to the English version of this site. There you will find the exact same post in English.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.