Πλεκτά Με Βελονάκι Σκουλαρίκια

posted in: DIY, Βελονάκι | 9

Πλεκτά Με Βελονάκι Σκουλαρίκια θα μάθετε να φτιάχνετε σε αυτό το Tutorial, μια δημιουργία που πανηγυρικά θα συμπεριλάβω στην Λίστα μου με τα Value for Money Crafts. Σε απλά Ελληνικά, είναι απίστευτο τι μπορείς να φτιάξεις με ένα βελονάκι και λίγη κλωστή.

Σε αυτό το Video θα ανακαλύψτε πως μπορείτε να ντύσετε σκουλαρίκια Κρίκους πλέκοντας τους με βελονάκι και να ενσωματώσετε επίσης Πλεκτά Λουλούδια με πέντε πέταλα, σε δυο διαφορετικά μεγέθη, περασμένα μέσα από τους κρίκους.

Για να φτιάξετε αυτά τα Πλεκτά Με Βελονάκι Σκουλαρίκια καλό είναι να διαθέτετε τις βασικές γνώσεις πάνω στο βελονάκι. Να γνωρίζετε δηλαδή και να μπορείτε να φτιάξετε Θηλιά, Αλυσίδα, Βουβό Γαϊτανάκι, Άρριχτο Γαϊτανάκι, και τέλος Μονό, Διπλό και Τριπλό Ποδαράκι.

Τους όρους που αναφέρω πιο πάνω θα τους συναντήσετε μεταφερμένους και στην Αμερικανική Ορολογία Crochet, τόσο στο Video όσο και στην Περιγραφή αλλά και στο Σχέδιο, για το λόγο ότι πολλές από εσάς είναι πιο εξοικειωμένες με τους ξένους όρους ένεκα του UTube (και βελονάκι κατέχω και το αρχαίο το μιλάω όπως βλέπετε).

Κάθε ένα από αυτά τα Πλεκτά Σκουλαρίκια αποτελείται από  22 Άρριχτα Γαϊτανάκια, πλεγμένα πάνω στον κρίκο, ακολουθούμενα από ένα Μικρό και ένα Μεγάλο Πλεκτό Λουλούδι, με απόσταση 3 Άρριχτα Γαϊτανάκια, μεταξύ τους.

Στη συνέχεια ακολουθούν άλλο ένα Μικρό και ένα Μεγάλο Λουλούδι και πάλι με απόσταση 3 Άρριχτα Γαϊτανάκια μεταξύ τους, τα οποία διαδέχονται  22 Άρριχτα Γαϊτανάκια όπως στην αρχή.

Για να κατεβάσετε και να τυπώσετε το δωρεάν σχέδιο για αυτά τα Πλεκτά Με Βελονάκι Σκουλαρίκια κάντε κλίκ εδώ.

Υλικά και Εργαλεία
  • Εκρού Βαμβακερό Κορδονέτο Νούμερο 20
  • Βελονάκι Νούμερο  4 (1.6mm)
  • Χρυσούς Κρίκους 7cm (Διάμετρος)
  • Ψαλίδι
Οδηγίες

Ξεκινήστε με μια θηλιά. Πλέξτε 22 Άρριχτα Γαϊτανάκια (Single Crochet) πάνω στον Κρίκο. Βάλτε το βελονάκι κάτω από το “σύρμα’’ του Κρίκου, φέρτε το νήμα μπροστά, και περάστε το μέσα από τις θηλιές. Όταν ολοκληρώσετε το  22ο Άρριχτο Γαϊτανάκι Πλέξτε 4 Αλυσίδες για να ξεκινήσετε το πρώτο Μικρό Λουλούδι.

Ελευθερώστε το βελονάκι και βουτήξτε το στην πρώτη αλυσίδα και μετά στην ανοιχτή θηλιά. Ανοίξτε το κούμπωμα του κρίκου και φέρτε το νήμα μπροστά.  Πλέξτε ένα Βουβό Γαϊτανάκι για ενώσετε τα άκρα της αλυσίδας γύρω από το σύρμα του Κρίκου, σε ένα μικρό δαχτυλίδι. Πλέξτε 1 Αλυσίδα (ισούται με ένα Άρριχτο Γαϊτανάκι) για να ξεκινήσετε το πρώτο πέταλο από το μικρό λουλούδι. Πλέξτε 3 Διπλά Ποδαράκια βουτώντας το βελονάκι στο κέντρο του δαχτυλιδιού. Ολοκληρώστε το πρώτο πέταλο του Μικρού Λουλουδιού με 1 Άρριχτο Γαϊτανάκι μέσα στο δαχτυλίδι.

Ξεκινήστε το δεύτερο πέταλο με 1 Άρριχτο Γαϊτανάκι (πάντα μέσα στο δαχτυλίδι). Συνεχίστε μια 3 Διπλά Ποδαράκια και ολοκληρώστε με 1 Άρριχτο Γαϊτανάκι.  Επαναλάβετε άλλες 3 φορές ώστε να έχετε συνολικά 5 πέταλα. Όταν ολοκληρώσετε το 5ο πέταλο, ελευθερώστε το βελονάκι και γυρίστε τον κρίκο ώστε να βλέπετε την πίσω πλευρά του λουλουδιού.  Βουτήξτε το βελονάκι στην 1η αλυσίδα από το 1ο πέταλο και στην ανοιχτή θηλιά. Πλέξτε 1 Βουβό Γαϊτανάκι για να ολοκληρώσετε το λουλούδι

Πλέξτε 3 Άρριχτα Γαϊτανάκια πάνω στον Κρίκο, ακριβώς όπως στην αρχή, για να δημιουργήσετε μια μικρή απόσταση ανάμεσα στα λουλούδια. Πλέξτε 5 Αλυσίδες για να ξεκινήσετε το Μεγάλο Λουλούδι. Ελευθερώστε το βελονάκι και βουτήξτε το στην πρώτη αλυσίδα και μετά στην ανοιχτή θηλιά. Ανοίξτε το κούμπωμα του κρίκου και φέρτε το νήμα μπροστά.  Πλέξτε ένα Βουβό Γαϊτανάκι για ενώσετε τα άκρα της αλυσίδας γύρω από το σύρμα του Κρίκου, σε ένα μικρό δαχτυλίδι.

Πλέξτε 2 Αλυσίδες (ισούνται με ένα Μονό Ποδαράκι) για να ξεκινήσετε το πρώτο πέταλο από το Μεγάλο λουλούδι. Πλέξτε 3 Τριπλά Ποδαράκια βουτώντας το βελονάκι στο κέντρο του δαχτυλιδιού. Ολοκληρώστε το πρώτο πέταλο του Μεγάλου Λουλουδιού με 1 Μονό Ποδαράκι μέσα στο δαχτυλίδι. Ξεκινήστε το δεύτερο πέταλο με 1 Μονό Ποδαράκι (πάντα μέσα στο δαχτυλίδι). Συνεχίστε μια 3 Τριπλά Ποδαράκια και ολοκληρώστε με 1 Μονό Ποδαράκι.  Επαναλάβετε άλλες 3 φορές ώστε να έχετε συνολικά 5 πέταλα.

Όταν ολοκληρώσετε το 5ο πέταλο, ελευθερώστε το βελονάκι και γυρίστε τον κρίκο ώστε να βλέπετε την πίσω πλευρά του λουλουδιού.  Βουτήξτε το βελονάκι στην 2η αλυσίδα από το 1ο πέταλο και στην ανοιχτή θηλιά. Πλέξτε 1 Βουβό Γαϊτανάκι για να ολοκληρώσετε το μεγάλο λουλούδι

Πλέξτε 3 Άρριχτα Γαϊτανάκια πάνω στον Κρίκο, ακριβώς όπως στην αρχή, για απόσταση. Πλέξτε 1 δεύτερο Μικρό Λουλούδι, ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια βήματα που περιγράφονται πιο πάνω. Ξεκινήστε με 4 Αλυσίδες και ολοκληρώστε με 1 Βουβό Γαϊτανάκι στην πίσω πλευρά του λουλουδιού. Και πάλι Πλέξτε 3 Άρριχτα Γαϊτανάκια πάνω στον Κρίκο, ακριβώς όπως στην αρχή, για απόσταση.

Πλέξτε το δεύτερο και τελευταίο Μεγάλο Λουλούδι, ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια βήματα που περιγράφονται πιο πάνω. Ξεκινήστε με 5 Αλυσίδες και ολοκληρώστε με 1 Βουβό Γαϊτανάκι στην πίσω πλευρά του λουλουδιού. Πλέξτε 22 Άρριχτα Γαϊτανάκια πάνω στον Κρίκο, ακριβώς όπως στην αρχή.

Όταν ολοκληρώσετε το  22ο Άρριχτο Γαϊτανάκι κόψτε το νήμα και κάντε έναν κόμπο περνώντας την άκρη μέσα από την ανοιχτή θηλιά.Κρύψτε την ουρά περνώντας την μέσα από την πλέξη και ασφαλίστε περνώντας ανάμεσα από τις ίδιες θηλιές με αντίθετη φορά.Τέλος επαναλάβετε το ίδιο και για το άλλο άκρο του κρίκου.

Σημειώσεις και Tips:
  • Ξεκινήστε τα 22 Άρριχτα Γαϊτανάκια από το πίσω άκρο του Κρίκου (εκεί που βρίσκεται το κούμπωμα), ώστε όταν ο κρίκος φορεθεί το δεύτερο Μεγάλο Λουλούδι να είναι πρώτο στη σειρά.
  • Συνιστώ το συγκεκριμένο νήμα γιατί μου αρέσει να διακρίνεται ο χρυσός Κρίκος κάτω από την πλέξη. Ένα χοντρότερο νήμα θα κάλυπτε εντελώς τον Κρίκο αλλά θα έκανε τη δουλειά σας πολύ ευκολότερη. Η επιλογή είναι δική σας.
  • Μην κάνετε την πλέξη σας πολύ χαλαρή αν θέλετε μια ωραία όψη στα σκουλαρίκια σας. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε το νήμα που προτείνω, έχετε κατά νου ότι πρέπει ή πλέξη σας να είναι αρκετά σφιχτή αλλά όχι και τόσο που να σας εμποδίζει να δουλέψετε πάνω στον Κρίκο.

9 Responses

  1. spoonstories

    Ααα καταπληκτικά!Τα βρίσκω πολύ καλοκαιρινά!!Καλό βράδυ και ευχαριστούμε για τις αναλυτικές λεπτμέρειες κοριτσάκι!!

    • Sofia

      Ευχαριστώ Λίλια! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά πολλά!

  2. Christina Makri

    Βρε παιδί μου να μη το έχω με ότι είναι με πλέψιμο και ράψιμο! Όλο άγνωστες λέξεις ήταν το κείμενο για εμένα 🙂
    Τα σκουλαρίκια όμως είναι πανέμορφα… πολύ summer boho!!! Φιλάκια

    • Sofia

      Το έχεις με τόσα άλλα πράγματα Χριστινάκι που θα σου το συγχωρήσουμε! 🙂 Σ’ ευχαριστώ πολύ πολύ! Φιλιά και ελπίζω να είσαι καλύτερα!!

  3. Decor Asylum

    Υπέροχα Σοφία! Δεν το έχω καθόλου το βελονάκι αλλά όντως, αν ασχοληθεί κανείς, βγαίνουν αριστουργήματα!

    • Sofia

      Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα! Α και η ώρα η καλή βρεεεε!!! Πολύ χάρηκα! 🙂

    • Sofia

      Ευχαριστώ Κατερινάκι! Είσαι πολύ γλυκιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.