Χριστουγεννιάτικος Νάνος με Βελονάκι

posted in: DIY, Βελονάκι | 6

Χριστουγεννιάτικος Νάνος με Βελονάκι είναι το νέο δημιούργημα του paraligo που ήρθε για να σας κλέψει την καρδιά με το αγέροχο Σκανδιναβικό του στυλ, το δυναμικό του ταπεραμέντο και την γοητευτική του εμφάνιση.

Είτε  αποτελέσει μέρος του Χριστουγεννιάτικου Décor σας, είτε μετατραπεί σε στολίδι για το δέντρο, είτε  καταλήξει δωράκι για κάποιο παιδάκι, ο Χριστουγεννιάτικος  Νάνος του paraligo θα ενθουσιάσει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Για να δημιουργήσετε τον συμπαθητικό αυτό κύριο, απαιτείται μια μέτρια εμπειρία στο Βελονάκι ικανή νας επιτρέπει να πλέκετε  Μαγικό κύκλο, Άρριχτο γαϊτανάκι, αύξηση σε άρριχτο,  μείωση σε άρριχτο, και άρριχτο γαϊτανάκι με διπλή θηλιά.
Κάντε κλίκ εδώ για να κατεβάσετε το εκτυπώσιμο σχέδιο.

Υλικά και Εργαλεία:
  • Γκρι Βαμβακερό νήμα  No 10
  • Μπέζ Βαμβακερό νήμα No 10
  • Γέμισμα για Amigurumi (Fiberfill)
  • Μεταλικό Βελονάκι Δαντέλας No 1.5mm (US No 7)
  • Ξύλινη Χάντρα διαμέτρου 1cm
  • Παραμάνα Σήμανσης Πόντου
  • Χοντρή βελόνα
  • Ψαλίδι
  • Οδοντόβουρτσα

Αυτό το Project αποτελείται από δύο μέρη. Το Σώμα και το Καπέλο. Και τα δύο θα αναπτυχθούν κυκλικά ξεκινώντας από ένα μαγικό κύκλο και 6 άρριχτα γαϊτανάκια.

Το Σώμα θα ξεκινήσει ως επίπεδος δίσκος που θα αυξάνεται κατά 6 πόντους σε κάθε γύρο για να καταλήξει σε μια μέγιστη διάμετρο 42 πόντων. Έχω ξαναπεί ότι για να παραμένει ο δίσκος σας στρόγγυλος είναι σημαντικό να ξεκινάμε έναν γύρο με αύξηση μόνο όταν ο προηγούμενος τελείωσε με αύξηση. Το ίδιο ισχύει και για τις μειώσεις.

Από τον 7ο κύκλο και μετά οι αυξήσεις θα σταματήσουν και θα πλέκετε ένα άρριχτο σε κάθε πόντο για τους επόμενους 12 γύρους. Όταν ολοκληρώσετε τον 18ο κύκλο αρχίστε να γεμίζετε το σώμα με fiberfill. Στον 19ο κύκλο θα αλλάξετε χρώμα νήματος και κατεύθυνση πλεξίματος. Θα ξεκινήσετε με ένα ολόκληρο γύρο από απλά άρριχτα, ένα σε κάθε πόντο.

Από τον 20ο Κύκλο και μετά θα αρχίσετε να δημιουργείτε τη γενειάδα πλέκοντας άρριχτα γαϊτανάκια με διπλή θηλιά στην αρχή και το τέλος ενός κύκλου. Θα ξεκινήσετε με δύο και θα τα διπλασιάζετε σε κάθε δεύτερο γύρο μέχρι να φτάσετε στον 29ο γύρο.

Για να φτιάξετε ένα άρριχτο γαϊτανάκι με διπλά θηλιά, βουτήξτε το βελονάκι σας στον πρώτο πόντο και τυλίξτε την κλωστή στον δείκτη σας (αριστερός) 2 φορές. Φέρτε το βελονάκι πάνω και μετά κάτω από το νήμα και οδηγήστε το μέσα από τις θηλιές στο δάχτυλο σας. Τεντώστε τις θηλιές να μακρύνουν ως το κάτω μέρος του σώματος. Πάρτε τις θηλιές με το βελονάκι και βγάλτε τις μέσα από τον πρώτο πόντο.  Αφήστε τις θηλιές να πέσουν πάρτε κλωστή και περάστε την μέσα και από τις τέσσερεις θηλιές στο βελονάκι σας.

Στους ενδιάμεσους γύρους π.χ 21ος, 23ος, 25ος και πάει λέγοντας θα πλέκετε ένα άρριχτο σε κάθε πόντο, μειώνοντας κάθε γύρο κατά 6 πόντους. Για να κάνετε μια μείωση βουτήξτε στον πρώτο πόντο πάρτε κλωστή, βουτήξτε στον δεύτερο πόντο ξαναπάρτε κλώστη και τέλος πάρτε κλωστή και περάστε τη ταυτόχρονα και από τις τρεις θηλιές στον βελονάκι σας.

Στον   30ο και 31ο γύρο θα πλέκετε μόνο μειώσεις ώσπου να κλείσει τελείως το πλεκτό σας. Πριν από αυτό φροντίστε να τοποθετήσετε αρκετό fiberfill για να έχετε ένα σφιχτό και ωραίο σχήμα στο σώμα.  Κόψτε το νήμα περάστε μέσα από την ενεργή θηλιά και μετά σε μία βελόνα και τέλος μέσα από το σώμα και κόψτε το περίσσευμα.

Το καπέλο θα ξεκινήσει με έναν μαγικό κύκλο και  6 άρριχτα. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί σε σχήμα κώνου. Για να συμβεί αυτό θα πλέκετε τους δύο πρώτους γύρους με ένα άρριχτο σε κάθε πόντο και στον τρίτο γύρο θα μειώνετε κατά τρείς πόντους.

Στον 35ο  γύρο θα ολοκληρώσετε το καπέλο θα κόψετε την κλωστή, αφήνοντας μια αρκετά μεγάλη ουρά (20-25cm). Θα περάσετε την κλωστή από την ενεργή θηλιά και στη συνέχεια σε μια βελόνα.

Αφού κουρέψετε και δώσετε σχήμα στο μούσι του φίλου μας (σημειώστε ότι πρέπει να βάλετε το ψαλίδι μέσα σε κάθε θηλιά και να την κόψετε σε κρόσσι), θα αρχίσετε να ράβετε το καπέλο στο σώμα, με μια κρυφή/ αόρατη βελονιά,  από το σημείο που αρχίζει η γενειάδα μέχρι το σημείο που σταματά.

Απλά θα περνάτε την βελόνα μέσα σε μια από τις πίσω  θηλιές (ορατές από την εσωτερική πλευρά του καπέλου)  του προτελευταίου γύρου του καπέλου και μετά θα την βουτάτε έναν από τους πόντους της πρώτης μπέζ σειρά του σώματος. Θα βγάζετε τη βελόνα από τον επόμενο πόντο του σώματος και θα την βουτάτε στην επόμενη θηλιά του καπέλου και ούτω καθεξής.

Τέλος θα προσθέσετε τη μύτη, δηλαδή τη χάντρα. Θα εντοπίσετε το κέντρο της γενειάδας, στο ύψος του πρώτο μπέζ γύρου, και θα ράψετε εκεί την ξύλινη χάντρα με ένα κομμάτι μπέζ νήματος που θα έχετε περάσει στη βελόνα σας.

Συγκεντρώστε λοιπόν τα υλικά, δείτε το Video, φτιάξτε ένα ζεστό φλυτζάνι καφέ και πλέξτε έναν υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Νάνο με Βελονάκι!

Από το paraligo  Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και χαρά!

6 Responses

  1. Πόλα

    Είναι τέλειος! Το βιντεάκι πολύ ωραίο, το κάνεις να φαίνεται εύκολο! Βέβαια εγώ είμαι πολύ αρχάρια ακόμη, θέλω ιδιαίτερα χαχα! Πού θα μου πάει, θα το βάλω σκοπό να τον καταφέρω μια μέρα 🙂

    • Sofia

      Υπομονή θέλει. Ούτε εγώ έχω πολύ μεγάλη πείρα. Είμαι σίγουρη οτι μπορείς! Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

  2. zina

    λατρευω gnome!!!! ειναι τέλειος Σοφάκι! αλλα στεναχωριεμαι, γιατί δεν το έχω καθόλου με το βελονακι!

    • Sofia

      Είναι μέχρι να αποφασίσεις να ασχοληθείς Ζίνα μου! Κάνεις πολύ πιο δύσκολα πράγματα απο το πλέξιμο! Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά πολλά!!!

    • Sofia

      Ευχαριστώ πολύ!!!! Καλές γιορτές με υγεία και χαρά στο σπίτι σου!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.